Isosti uudistunut Google Earth toimii nyt selaimessa

Kotiplaneettamme maa on keskellä uskomattomia muutoksia teknologiamullistuksista ilmastonmuutokseen. Maailmasta on tullut myös yhteinen kylä, jossa tieto liikkuu valon nopeudella ympäri planeetan. Yksi hienoimmista välineistä, joilla Tatu Tavallinen pystyy tutkimaan maapallon eri paikkoja, on pitkään ollut Google Earth.

Google Earth oli tähän asti erikseen tietokoneelle ladattava sovellus, mutta nyt se toimii suoraan selaimessa. Palvelu on maksuton. Windows 10 ja MacBookissa Chrome-selaimessa uusi Google Earth ainakin itsellä pyörii upeasti.  Ohjelma on muutenkin uudistunut. Kolmiulotteiset näkymät ovat realistisempia kuin aiemmassa versiossa ja Google hakukoneesta tutut tietokortit ovat osa käyttöliittymää.

Satelliittinäkymästä voi pudottautua Street View eli kävelynäkymään, joka on tuttu Googlen kartoista (Maps). Parilla klikkauksella katutasolta kävijä hyppää takaisin ilmakuvaan. Voyager eli "matkaaja" toiminnolla pääset mukaan virtuaaliretkille, joissa on mukana myös selostus. Kartan tyylin voi vaihtaa ja näin satelliittikuviin tulee näkyviin esimerkiksi katujen ja vesistöjen nimet. Valikosta voi myös räätälöidä sopivan määrän informaatiota, joka näytetään satelliittikuvissa.

Oman paikkamerkin lisääminen ja perustiedot etsimästäsi maantieteellisestä kohteesta löydät Mapsin hakutoiminnon avulla. Hakuosoitteen kirjoittamisen jälkeen kartta siirtyy etsittyyn paikkaan ja tarjoaa perustietokortin haetusta kohteesta. Haettaessa kadun numeron tarkkuudella sovellus näyttää pikkuikkunassa myös Google Mapsin karttanäkymän. Klikkaamalla tietoikkunan lennokkisymbolia voit liittää oman nastan eli paikkamerkin kartalle, jolloin siihen on helppo jatkossakin palata.

Nyt kun Google Earth toimii suoraan Chrome-selaimen sisällä, pystyvät myös koulut, joissa on nykyisin paljon Chromebook-tietokoneita, hyödyntämään Google Earth -sovellusta opetustarkoituksiin. Aiemmin sovellus on vaatinut Windows, Apple tai Linux-koneen.

Uusi versio Google Earth sovelluksesta vaatii vain Chrome-selaimen toimiakseen.

Yksi parhaista sovellusta seuraavista blogeista on Google Earth Blog - www.gearthblog.com.

Anna paikkatiedon puhua sivuillasi. Muokkaamme Google kartat ja Google Earth pilvipalvelun palvelemaan yrityksesi paikkatiedon viestintää ja tietojen havainnollistamista.

Hypermedia Oy - kumppanisi sovelluskehityksessä