Laita Macin ja PC:n selain puhumaan

Joskus tulee tilanteita, jolloin pidempi artikkeli olisi mukavampi kuunnella ääneen luettuna kuin kahlata sitä itse läpi selaimen tekstinä. Englanninkielisen puhesynteesin (Text-To-Speech, TTS) käyttö PC:llä on tänä päivänä Firefoxin ansiosta yllättävänkin helppoa.

Macilla myös suomenkielen luku eli muunto selaintekstistä suomenkieliseksi puheeksi on PC:n virittämiseen verrattuna yksinkertaista ja jopa houkuttelevaa. Tekniikka kuuluu Macin vakio-ominaisuuksiin.

Safari-selaimella valitset haluamasi artikkelin, siirryt selaimen Lukijanäkymään ja valitset selaimen Muokkaa/Puhe -toiminnosta komennon Aloita puhuminen. Näin saat vaikka yle.fi sivuilla olevat tekstit kuultavaksesi sujuvalla suomenkielisellä puhesynteesillä.

Safarissa lukijanäkymässä puheen käynnistäminen sujuu hetkessä valikosta Muokkaa / Puhe / Aloita puhuminen.

Macin järjestelmäasetuksista kohdasta Käyttöapu voi valita järjestelmän puheäänen ja säätää puheen nopeutta. Voit vaihtaa suomalaisen puhujan (kuten Satu-nimellä kulkevan syntetisaattorin - "Hei minun nimeni on Satu, olen suomalainen ääni") myös vaikka Australian englantia puhuvaan synteesiääneen. Kokeilussa käytin konetta, jossa oli asennettuna macOS Sierra, versio 10.12.3.

Macin järjestelmäasetuksista voit valita minkä kielisen puhesyntetisaattorin haluat lukevan ääneen Safarissa olevia verkkosivuja sekä säätää puheen nopeutta.

Safarin tekstistä suomeksi muunnettu puhe kuulostaa edelleen koneen puhumalta, mutta se on kuitenkin huomattavan lähellä tavallista puhuttua asiasuomea hyvällä intonaatiolla. Konepuhe on  hämmästyttävän laadukasta, mihin vertaan kun olen sivusta seurannut puhesynteesin kehitystä jo kolmisenkymmentä vuotta.

Omassa kokeilussani havaitsin "Danielin" brittienglannin ääntämisen toimivan miellyttävästi useimmilla englanninkielisillä web-sivuilla. Englanninkielisillä sivuilla lukija- eli puhesyntetisaattorivaihtoehtoja on runsaasti. Yhden syntetisaattorin lisääminen vie yleensä muutaman minuutin, mikä menee kun Mac lataa yksittäisen syntetisaattoritiedoston, jonka koko on yli yhden gigatavun luokkaa.

Suomenkielen puhesynteesi onkin PC-maailmassa sitten toinen juttu englantiin verrattuna. Hankalaa - ja jos joku on löytänyt siihen selainympäristössä PC:llä hyvän käyttö- ja käyttöönottopolun, ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan.

PC:n käyttäjällä sekä Firefoxiin että Chromeen saa laajennuksen, jolla englanninkieliset tekstit saa puhuttuun muotoon. Firefoxilla toiminto on riittävän helppokäyttöinen, että sitä uskaltaa suositella, Chromessa puhesynteesin käyttö tekstistä puheeksi on mutkikkaampaa ja vaatii virittelyä ja askartelua Maciin verrattuna. Firefoxissa kuten Safarissa on lukijanäkymä, joka siivoaa sivusta kaikki häiritsevät valikko-, lisäartikkeli- ja mainostekstit pois. Näin puhesyntetisaattori pystyy keskittymään tärkeimpään tehtävään eli lukemaan sivun pääartikkelin ääneen.

Firefoxilla kokeilin maksutonta Text-to-Voice laajennusta ja se toimii hyvin ainakin Windows 10 -koneessa. Sovelluksen lataus ja käyttöönotto oli helppoa. Tuettuihin kieliin kuuluvat esimerkiksi englanti ja saksa, ikävä kyllä skandinaaviset kielet ja suomi puuttuvat joukosta. Laajennuksessa käyttäjä voi valita syntetisaattorin äänen useasta eri vaihtoehdosta.

PC:nFirefox selaimeen asennettu Text-to-Voice laajennus tukee muun muassa englantia ja saksaa, mutta kotimaisten
kielten suomen ja ruotsin tuki puuttuu. Kuvassa teksti on Firefoxin lukijanäkymässä.