Google kutoo käyttöliittymän vaatteisiin

Kosketusnäytöt, hiiri, kynä, eleohjaus, katseohjaus, puheohjaus, tutkaohjaus, näppäimistö! Meillä on tänään monta tapaa liittää ja ohjata tietotekniikkaa. Koskettelu ja tiedon keruu yllämme olevien vaatteiden avulla on yksi vahvassa nousussa oleva kehityssuunta.

Älyvaatteita kehitetään Suomessakin useammassa yrityksessä ja projektissa. Älykkäissä tekstiileissä, joista noita älykkäitä vaatteita valmistetaan, on mielenkiintoista seurata, miten pitkälle ja millä kaupallisella menestyksellä Google jatkaa omaa Jacquard -projektiaan.

Jacquard-projektissa Google kehittää lankoja, jotka voidaan joko jättää kankaaseen näkymään tai upottamaan osaksi tekstiiliä. Yhdistämällä kudottu kangas älysiruun, voidaan vaatteen tai huonekalun pintaa käyttää eri digilaitteiden ja -palveluiden ohjaukseen. Yrityksen julkisena referenssinä on tähän asti ollut farkkujen valmistaja Levis.

Hankkeesta ei ole kuulut uusia julkistuksia muutamaan toviin, mutta ehkä toukokuussa Googlen vuosittaisessa kehittäjäkokouksessa saamme kuulla miten hyvin 2015 julkistettu hanke on edennyt. Maailmalla älytekstiilien kehittämisessä liikkuvat kehityspanokset hurjalla tasolla ja meilläkin Suomessa on älyvaateosaamisesta on maksettu miljoonia yrityskaupassa.

Mitä kaikkea voimme odottaa Jacquard-hankkeelta? Tässä Googlen video asiasta:


Google on valinnut kiinnostavan nimen hankkeelleen.

Jacquard on varmaan monelle jollakin tavalla tuttu termi. Kyseessä on automaattinen kutomakone, jonka ranskalainen Joseph Marie Jacquard kehitti ja joka mullisti silkkikankaiden kudonnan. Laite, joka esiteltiin Napoleonille 1805, hyödynsi myös taitavasti aiemmin kehitettyä reikäkorttiohjausta. Tämän vuoksi Jacquard-laitteita pidetäänkin osana tietotekniikan varhais- tai esihistoriaa.