Aika ajoi tabletin ohi - ainakin osin

Käytätkö vielä tablettia? Tuo Applen perustajan Steve Jobsin keksintö vuodelta 2010 on taitanut tulla elinkaarensa ehtooseen. Tablettien markkinakasvu on kääntynyt laskuun, laitetta tarvitsee yhä harvemmin. Syitä on useita ja monet niistä kertovat teknologiamarkkinoiden luovasta hävitysvoimasta joka työntää syrjään uuttakin tekniikkaa.

Asus Transformer Pad TF701T Tablet ja siihen kuuluva
irrotettava näppäimistö.Tämä Android hybriditabletti tuli
markkinoille jo marraskuussa 2013.
Tablet-markkinoiden ainoa kasvava tuotelohko ovat kaksiosaiset yhdistelmälaitteet, joissa laite on kannettava PC kun sen näppäimistö on kiinnitetty näyttöön. Siitä tulee tabletti, kun sitä käytetään irrotettavan kosketusnäytön avulla, joka sisältää täydellisen kannettavan tietokoneen tarvitseman elektroniikan. Microsoftin Surface Pro -laitteet ovat hyvä esimerkki tällaisista laitteista.  Myös useilta muilta valmistajilta kuten Lenovolta, Samsungilta ja HP:lta löytyy tällaisia hybridimalleja.

Tärkein syy tablettien suosion laskuun lienee suurinäyttöisissä älypuhelimissa. Uusissa älypuhelimissa on jopa 5,5 tuuman näyttö ja huipputarkka kuvanlaatu, mikä riittää korvaamaan tabletin ominaisuudet useimmissa tilanteissa. Puhelimen kuljettaminen on helpompaa, se mahtuu taskuun, kulkee mukana ja on näin lähes aina käytettävissä.

Kannettavat tietokoneet ovat myös litistyneet ja keventyneet vuosi vuodelta. Niiden akut riittävät  yhdellä latauksella jopa koko työpäivän. Litteinä laitteina ne on helppo työntää hetkessä reppuun, salkkuun tai käsilaukkuun eikä tule mieleenkään ajatus, että niitä kutsuisi raahattavaksi kuten vanhan sukupolven kannettavia saattoi vielä nimitellä. Hyvä esimerkki tällaisista laitteista on Applen MacBook Air, joka painaa ainoastaan 1,35 kiloa. Mutta jopa markkinoiden edullisimmasta päästä löytyy laitteita kuten Acer Aspire V3-371 kannettava, jonka paino on vain 1,5 kiloa. Kannettavista on SSD-tekniikan ansiosta tullut myös heti käynnistyviä eivätkä ne näin hidastele kun niitä tarvitaan.

Litiumioniakkujen latauskyvyn lisäksi uusien älypuhelinten ja kannettavien latausominaisuudet ovat parantuneet. Yhä useampi laitevalmistaja hyödyntää akkujen latauksessa Qualcommin kehittämää Quick Charge -teknologiaa, jonka ansiosta puhelimen saa ladattua yli 60 prosentin lataukseen murto-osassa entisestä ajasta. Laitteesta riippuen nopeusero pikalaturin ja perinteisen kännykkälaturin kohdalla voi olla 1/2 - 1/5 entisestä latausajasta. Uusin Quick Charge 3.0 standardi mahdollistaa esimerkiksi LG G5 Android-puhelimen akun latauksen tyhjästä 80 prosenttiin 35 minuutissa.

Suurilla kielialueilla tabletit eivät pysty kovin hyvin kilpailemaan myöskään käyttötarkoituksessa, jossa ne vielä meillä menettelevät - kirjojen lukemisessa. E-ink näytöillä varustetut lukulaitteet kuten Amazonin Kindle ovat vähän silmää rasittavia, toimivat useita viikkoja yhdellä latauksella ja painavat murto-osan vastaavan kokoisesta tabletista. Kevyin 6 tuuman Kindle laitteista painaa ainoastaan 161 grammaa kun tyypillinen hieman isommalla 10 tuuman näytöllä varustettu tabletti on jo puolen kilon luokassa. E-lukulaitteissa Kindle on noussut ylivoimaiseksi ykköseksi johtuen Amazonin kirjatarjonnasta. Tätä blogitekstiä laadittaessa tammikuussa 2017 Amazonin Kindle-myymälästä löytyy pelkästään englanninkielisiä e-kirjanimikkeitä 3,7 miljoonaa.