Rakentuuko huomisen älykäs koti Google Homen puheentunnistuksen perustalle?

Google tuo syksyllä markkinoille uuden tavan ohjata kodin sähköisiä laitteita valoista tietokoneisiin ja viihde-elektroniikkaan. Kaliforniassa pidettävä Googlen kehittäjäkokouksen I/O 2016 osanottajat ovat saaneet kuulla koko joukon teknologiajulkistuksia. Tilaisuuden avaaja pääjohtaja Sundar Pichai korosti avauspuheessaan tekoälyn eli AI:n olevan tietojenkäsittelyn seuraava suuri ajanjakso. Tekoäly ja siinä onnistuminen lienee kaikille isoille IT-taloille kohtalon kysymys ensi vuosikymmenen aikana.

Näistä yksi kiinnostavimmista tekoälyn uusista sovelluksista on Google Home, virtuaalinen avustaja. Kyseessä on puheohjauksella toimiva paksun koristekynttilän kokoinen laite, joka kuuntelee ja antaa vasteen kysymyksiin ja palvelupyyntöihin omalla kaiuttimellaan. Laite liittyy erilaisiin kotiautomaation laitteisiin kuten termostaatteihin, lukkoihin ja muihin verkotettuihin laitteisiin, joita voi näin ohjata ja ohjelmoida puheella.

Google Home muistuttaa teknisesti Yhdysvaltain markkinoilla olevaa Amazonin Echoa. Sitä voi puheohjauksella pyytää soittamaan esimerkiksi musiikkia joko laitteen omasta kaiuttimesta tai muusta soittimesta.  Laitetta voi esimerkiksi käskyttää puheella kertomaan viimeisimmät uutiset tai vaikka televisiota tallentamaan ne. Sillä voi jopa tilata pizzan.

Google Homen mikrofonit on suunniteltu siten, että laite kuulee puheen kaukaakin samasta huoneesta. Se käyttää parannettua versiota Google Assistantista, joka on puhutun kielen tunnistamisalusta ja tekoälyjärjestelmä. Google Now ja muut Googlen puheentunnistusratkaisut käyttävät juuri Google Assistanttia esimerkiksi puhutun suomenkielen ymmärtämisessä ja muuntamisessa tekstimuotoon. Joka viides Google haku tehdään jo puhumalla.

Google Home käyttää puheentunnistuksessa luonnollisesti Googlen maailmanlaajuista laskentakeskusten verkostoa. Äänet ja kuvat tulkitaan ja muunnetaan biteiksi ja järkeviksi hakutehtäviksi, prosessoidaan Googlen kehittämissä huipputehokkaissa tekoälyprosessoreissa. Googlen omat Tensor Processing Unit (TPU) sirut käsittelevät tiedot TensorFlow koneälyohjelmalla, jonka yhtiö avasi avoimeksi lähdekoodiksi viime vuonna.