Multikopterien boomi jatkuu - täysautomaattinen lentorobotti tulossa markkinoille

Cebit 2016:ssa oli eräänä kuumana teemana multikopterit. Eikä ihme. Niistä on tullut pieniä, tehokkaita, kestäviä, nopeita, edullisia ja älykkäitä lentolaitteita. Laitteet käyvätkin kaupaksi ja tarjonta kasvaa hurjaa vauhtia. Ilmakuvaus ja ylipäänsä ilmakuvaa hyödyntävä sisällöntuotanto on saanut multikoptereista edullisen tavan avata uusia näkökulmia tuttuihinkin paikkoihin, kuten olen aiemmin tässä blogissa kirjoittanut.

Multikoptereista ja muista "lennokeista" eli miehittämättömistä ilma-aluksista on tulossa ensimmäisiä itsenäisesti liikkuvia kuluttajille tuotettuja robotteja. Ihan ensimmäisiä ne eivät tässä suhteessa kyllä ole. Ruohonleikkuuseen ja pölyjen imurointiin tarkoitetut robotit ovat päässeet jo jonkinlaiseen suosioon kuluttajien keskuudessa. Ilma-alusten robotisointi on käytännössä helpompaa kuin autojen, joten täysautomaattisia multikoptereita voimme odottaa aiemmin kuin robottiautoja - joiden kehitys on toki hurjassa vauhdissa. Voimmeko odottaa täysin automaattisia multikoptereita markkinoille jo vuonna 2017?

Multikoptereiden tekninen ja liiketaloudellinen merkitys muistuttaa tietotekniikan kehitystä 1980-luvulla. Uusia malleja ja ohjelmistoja laitteiden hyödyntämiseen vyöryy markkinoille. Tekniikka luo uusia radikaaleja käyttö- ja hyödyntämismahdollisuuksia mitä erilaisimmilla toimialoilla.

Piilaaksossa riskirahoittajat Andreessen Horowitz ja Accel rahoittavat Skydio-nimistä yritystä, joka on kerännyt tuotekehittäjiä organisaatioista kuten MIT, Stanford, Google, Apple ja Tesla. Skydion tavoitteena on kehittää kuluttajamarkkinoille täysin ilman ihmisohjausta toimiva autonominen multikopteri. Yritys on esitellyt pilottilaitetta, joka lentää turvallisesti kun käyttäjä näyttää sille älypuhelimella lentosuunnan ja laite huolehtii tämän jälkeen itsenäisesti, ettei se törmää mihinkään esteeseen ja että se laskeutuu turvallisesti. Laite edustaa uutta sukupolvea, jossa laite reagoi lentoympäristöönsä älykkäämmin kuin normaali autopilotilla varustettu multikopteri.

Englantilainen pelastustiimi käytti multikoptereita 2015
Nepalin maanjäristyksen pelastustöiden johtamiseen.
Sotilas- ja kuluttajasovellusten lisäksi yrityspuolella on näköpiirissä monenlaisia sovelluksia älykkäille lennokeille. Multikoptereiden rinnalle on jo nyt noussut myös perinteisen lennokin näköisiä itsenäisesti toimivia "lentoalustoja". Erilaiset ilmasta käsin tehtävät seurantatehtävät ja kaukokartoitus ovat nopeasti kasva sovellusalue näille lennokeille ja lentolaitteille.

Miehitetyn helikopterin tilalla vaikkapa sähkölinjojen tarkistuksessa tai metsätuhojen arvioinnissa voidaan nyt käyttää miehittämätöntä lennokkia, joka on varustettu monipuolisella kameratekniikalla ja muilla antureilla. Yritykset kuten Airware ovat kehittäneet jo järjestelmäratkaisuja, joissa UAV-laitteiden (Unmanned Aerial Vehicle) välittämä kuva ja muu data siirretään pilveen ja sieltä yrityksen operatiivisiin tietojärjestelmiin.

Multikopterit tuovat uutta tuottavuushyötyä myös rakennusalalle isoihin rakennusprojekteihin ja maarakennusalan urakointiin. San Franciscossa toimiva Skycatch on kehittänyt multikopterijärjestelmän, jossa multikopteri kuvaa ja muokkaa digitaalisesta ilmakuvasta 2D ja 3D-piirrokset suoraan CAD- ja BIM-järjestelmiin eli rakennuksen tietomalliksi (Building Information Model). Skycatchin laitteet ja softa tekevät isossa skaalassa saman kuvaantamisen, johon Googlen projekti Tango pyrkii rakennusten sisällä.

Lentokalustoa saa tunnetusti halvalla, mutta pilvipalvelut ovat tuoneet jo myös ilmakuvien karttaohjelmistot ja kuvien analysointiohjelmistot käytännössä kaikkien ulottuville. Esimerkiksi DroneDeploy tarjoaa pilvestä supertietokoneen laskentatehoa, jolla multikoptereiden ottamasta valtaisasta kuvamateriaalista saa rakennettua kuvatun alueen kartta-aineiston hyvinkin yksityiskohtaisesti. Palvelussa saa ajettua kuvista tarvittaessa kartan ja 3D-mallin jopa 1 sentin tarkkuudella, toisaalta hieman epätarkemman kartan saa DroneDeployn pilvessä muodostettua omista ilmakuvista jopa ilmaiseksi.

Multikoptereiden merkityksen kasvun havaitsee hyvin myös kotimaisilla aiheen harrastajien foorumilla. Multikopterit.net -keskustelupalstoilla alan harrastajien keskustelu nopeasti kehittyvästä tekniikasta käy huomattavan vilkkaana. Multikopterit ja muut UAV-laitteet kiinnostavat tänään myös tietotekniikan näkökulmasta maailmaa seuraavia. Niiden taloudellinen, tekninen ja toki myös sotilaallinen merkitys on jo nyt iso. Laitteiden ja järjestelmien markkinakasvun arvio on 19 % vuosittain vuosien 2015 - 2020 välillä.