Innovatiivinen syksy koittaa kun kesäloma on pidetty oikein

Monissa asiantuntija-ammateissa, johdon tehtävissä ja pienyrityksissä on koko joukko ihmisiä, jotka eivät rauhallisesta ja rentouttavasta kesälomasta erityisemmin piittaa. Älypuhelinta vilkuillaan, sähköpostia seurataan, "ollaan ajassa mukana". Monen ammattilaisen kohdalla lopputulemana on stressi ja loppuun palaminen ennemmin tai myöhemmin.

Sammutitko puhelimen? Luonnossa jää aikaa uusille ideoille.
Pienin ja samalla usein suurin vahinko, jonka digiriippuvuus ja töiden vienti lomalla uimarannalle ja lomakohteeseen aiheuttaa, on luovuuden ja luovan uudistumisen sammuminen. Aivot eivät ehdi palautua, saada uusia virikkeitä, eikä asianomainen ehdi katsoa maailmaa rauhallisesti aivan uudesta perspektiivistä.

Digiputki jatkuu samanlaisena pahimmillaan talvet - kesät. Hermoradat kytkeytyvät samalla tavalla kesät talvet, synapsit eivät löydä uusia reittejä jos niille ei ehdi hankkia ärsykkeitä uusista kokemuksista ja kiireettömistä elämyksistä. - Kuten ihmetellä luonnon menoa kiireettömästi ja eri kulmilta kuten Veikko Huovisen humoristisesti kuvaama Konsta Pylkkänen kirjassa Havukka-ahon ajattelija.

Riippuvuus digilaitteista ja tarve jatkuvaan verkon käyttöön saattaa muodostua suorastaan vahingolliseksi. Keskittymiskyky katoaa, luovuus sammuu, aidot ihmissuhteet vähenevät...   Psykologinen riippuvuus ja jatkuva internetin liikakäyttö on muodostunut niin isoksi ongelmaksi, että siitä on tullut kansainvälisesti merkittävä psykiatrian tutkimuskohde.

Älypuhelinten ja erilaisten kannettavien muiden sylikoneiden, tablettien ja terminaalien ansiosta työt tulevat lomallakin aivoihin, jos ne sinne päästää. Vaikka työ olisi kuinka upeaa, jää palautuminen kesken jos vapaat lomajaksot jäävät kovin lyhyiksi. Vapaus tarkoittaa irtiottoa puhelimesta ja sähköpostista, vaikka kuinka tuntuisivat tärkeiltä...

Elintaso ja kiire ovat tuoneet meille paino-ongelman, liikkumattomuuden ja nyt kaupan päälle yhä useampi meistä pilaa mielenterveytensä ja menettää onnensa jatkuvan tavoitettavuuden nimissä.

Psykologien ja lääkäreiden mukaan työlle on löydettävä vastapaino, vaihtelua oman työn arkeen. Lepääminen voi tällöin tarkoittaa aktiivista fyysistä toimintaa - sehän on meille useimmille asia, jota tietotyössä jää vaille. Lomalla pitäisi olla aikaa vaikka hyötyliikuntaan, jolloin esimerkiksi kauppareissut tehdään jalan tai polkupyörällä.

Luovuus, synteesikyvyt ja analyyttinen osaaminen ovat jälkiteollisessa yhteiskunnassa jopa tärkeämpiä ammatillisia voimavaroja kuin erityiset tekniset ja taloudelliset taidot. Jos haluat pitää henkilökohtaisen innovatiivisuutesi ja yrityksen kilpailukyvyn kunnossa, pidä kunnon pitkä ja rentouttava kesäloma. Digivehkeissä on lähes poikkeuksetta virtanappula, josta laitteen saa kytkettyä pois verkosta.