HDR - mikä merkitys sillä on uuden television ostajalle?

Suomessa on vähitellen päästy HDTV-lähetysten makuun, mutta uutta vielä parempaa 4K televisiota pukkaa markkinoille. Näiden myötä valmistajat kehua retostelevat myös termillä HDR, High Dynamic Range. Miten se vaikuttaa television laatuun tai katselukokemukseen?

HDR televisioista on maailmalla puhuttu tänä keväänä paljon. Uusi näyttötekniikka tarkoittaa, että HDR vastaanottimen kuvassa valkoinen on kirkaampaa, musta mustempaa ja värit elävämpiä, "dynaamisempia".

Jos televisiota ostaessa emmit, onko vastaanotin HDR-laite, tarkista että siinä on UltraHD Premium -merkintä. Televisiovalmistajien UHD liittoutuma (UHD Alliance) myöntää tuon tunnuksen HDR-vaatimukset täyttäville laitteille.

Esimerkki HDR-tekniikalla käsitellystä kuvasta.
HDR on aiemmin ollut parhaiten valokuvauksen harrastajien tuntema käsite. HDR tarkoittaa tällöin kuvankäsittelyä, jossa samasta näkymästä eri valotuksilla otettu kuva yhdistetään yhdeksi laajempisävyiseksi kuvaksi. Kehittyneillä laskusäännöillä kuvan kontrastista pyritään rakentamaan mahdollisimman luonnollinen.

Televisiossa päästään uusien LCD-näyttöjen, etenkin OLED-näyttöjen kirkkausskaalan ansiosta laajempaa kontrastiin ja sävyasteikkoon luonnollisemmin kuin ennen. Televisioissa HDR:ään päästään vähemmän "keinotekoisemmin"silmää huijaamatta kuin valokuvauksessa tunnetussa tekniikassa.
Lopputuloksena on yhä luonnollisemmalta näyttävä laajasävyinen kuvanlaatu.

HDR-laatuista kuvamateriaalia ei löydy tv-lähetyksistä todennäköisesti vielä pitkään aikaan, mutta kylläkin joistakin suoratoistopalveluista ja YouTubesta jo lähitulevaisuudessa. Nettiyhteydessä on syytä olla potkua, sillä HDR vie enemmän kaistaa kuin HDTV tai pelkkä 4K-sisältö. Netflixiin HDR-sisältöä on luvassa 2017 aikana. Toinen vaihtoehto ovat kuvalevyt, eli uusille Blue-ray soittimille HDR on luvattu vielä 2016 aikana. Ultra HD levyt pystyvät liitettynä HDR-televisioon toistamaan kaksi kertaa enemmän värisävyjä kuin täyden teräväpiirron televisiot, eli nykyiset Full HD-laitteet.