Mobiili- ja työpöytäsovellusten rajat murtuvat - matkalla laiteriippumattomaan tietojenkäsittelyyn

Infoworld-verkkojulkaisun toimittaja Galen Gruman julkaisi menneellä viikolla erinomaisen artikkelin "Welcome to the postmobile future".  Artikkeli on erinomainen muistutus kaikille tietohallinnosta ja sovelluskehityksestä vastaaville tahoille seikasta, joka mobiililaitteiden vyöryssä on välillä unohtunut.

Olemme menossa maailmaan, jossa samaa työtä halutaan tehdä kaikilla laitteissa mitä erilaisimmissa paikoissa ja tilanteissa. Oleellista on suunnitella tietojärjestelmän peruspiirteet oikein ja vasta sitten miettiä, miten palvelu saadaan toimimaan hyvin eri käyttöjärjestelmissä ja näyttöruuduilla. Windows, Linux tai Android, DB2 tai MariaDB eivät ole tärkeitä, oleellista on asiakastarpeen tehokkaasti ratkaiseva ja hoitava tietojärjestelmä.

Meillä ei jatkossa pidä olla erillisiä mobiili- tai työpöytäsovelluksia, vaan sovelluksia, jotka toimivat tarkoituksenmukaisesti mobiili- ja pilvisovelluksina, kuin myös ohjelmointirajapintoina sekä ratkaisuina erikoislaitteiden ja pelikonsoleiden kautta.

Tietojärjestelmään pääsee jatkossa montaa tietä ja palvelukokemus on korkeatasoinen, syntyi se mitä kautta tahansa. Käyttöjärjestelmien ja eri muotoisten laitteiden muodostamat raja-aidat kaatuvat. Yksi perussyy tähän on, että lähes kaikkien sovellusten vaatima laskentateho löytyy joko laitteista itsestään tai nopean verkon läpi laskentakeskuksesta.

Itsenäisten työpöytäohjelmien ja toisaalta myös supistettujen mobiiliohjelmistojen aika alkaa olla ohi. Sovellukset koostuvat monimuotoisista client-osista, sienirihmamaisesta verkkorakenteesta ja taustalla pilvilaskenta pitää tietojärjestelmän kokonaisuuden ja datan yhtenäisenä.