Firefox tekee Androidista miellyttävän lukulaitteen

Oranssina loistava symboli kertoo, että
käyttäjä on valinnut Firefoxin näyttä-
mästä web-sivusta lukutilan.
Applen iPhone ja iPad ovat tunnetusti korkeatasoisia laitteita, joissa Safari-selain tarjoaa lukemista selkeyttävän Reader-toiminnon. Reader siivoaa web-selaimessa näkyvästä web-sivusta kaiken ylimääräisen "kuonan". Lukija näkee vain pääartikkelin tekstin kuvineen - poissa ovat valikot, tietoiskut, mainokset, web-sivun laatimat tekstimääritykset ja koristelut. Sivu muistuttaa sanomalehden tekstiä tai ladottua kirjaa.

Tällä hetkellä vastaavaa korkeatasoista lukukokemusta lähelle pääsee Android-puhelimissa ja tableteissa helpoimmin Firefox-selaimella. Sen saa ladattua maksutta Google Play -storesta. Suosittelen selainta, jos haluat lukea tekstejä pieneltä näytöltä helppolukuisessa muodossa. Suomenkielinen ohje lukutilatoiminnon (Reader View) käyttöön löytyy myös Firefoxin sivuilta. Lukuisista saatavilla olevista Android-selaimista Firefox on mielestäni ylivoimainen lukunäkymän hallinnan osalta.

Chromen eri versioissa Google on aika ajoin testannut lukija-toimintoa, mutta esimerkiksi eilen en saanut toimintoa aktivoitumaan sen paremmin Chromen uudessa versiossa kuin Chrome Beta -versiossakaan.

Firefoxin PC-versioon on saatavilla oma lukija, tätä kannattaa kokeilla:

https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/reader/