Projekti Tango mullistaa älypuhelimet - ja paljon muuta

Google ja eri laitevalmistajat tulevat tämän ja vuoden 2017 aikana tuomaan kokonaan uudenlaisia älypuhelimia markkinoille. Uudet älypuhelimet tietävät ja oppivat itsenäisesti ymmärtämään, missä tilassa ne liikkuvat. Ne tunnistavat etäisyydet seiniin, lattiaan, kattoon ja huonekaluihin ja muodostavat itselleen 3D-kuvan ympäristöstään. Kun käyttäjä liikkuu tilassa älypuhelin tietää ilman GPS- tai ulkoista radiosignaalia missä kohtaa se kulloinkin on.

Uudet älypuhelimet muuttuvat projekti Tangon tekniikalla Kinect-tyyppisiksi ohjainlaitteiksi ja Wii-tyyppisiksi kaukosäätimiksi samanaikaisesti. Triviaalia, mutta yksi sovellus tulee olemaan tietokonepelien ohjaus - kännykkä riittää jatkossa pelikonsoliksi.

Muuttaako Tango-tekniikka tapojamme yhtä paljon kuin GPS?
Älypuhelimen anturit tietävät jo tällä hetkellä paljon puhelimen sijainnista ja suhteesta ympäristöön, mutta projekti Tangon tekniikalla tarkkuus ja nopeus, jolla puhelin oikaisee tietoa omasta sijaintipaikastaan ympäristössä nousee moninkertaiseksi. Radiomajakat pystyvät seuraamaan älypuhelimen liikettä ja sijaintia karkealla tasolla mutta Tango-puhelin tietää lähiympäristöstään automaattisesti "lähes kaiken".

Niissä on tutkan kaltainen infrapunalähetin ja infrapunakamera joka kerää takaisin kohteista heijastuvan valon. Laajakuvakamera yhdistää päälle kuvan mitatusta ympäristöstä. Liikkeen laskemiseksi Tango-puhelimessa on huipputarkat kiihtyvyys- ja ilmapuntarianturit sekä gyroskooppi. Uuden sukupolven Android-käyttöjärjestelmä laskee kaiken ympäristötiedon yhteen ja tietää näin, missä ovat portaat, kukkavaasi ja kuinka monta senttiä on matkaa lähimpään kirjahyllyyn.

Uusi Tango-ominaisuudet sisältävä puhelin pystyy korvaamaan mittanauhan, klikkaat vain esimerkiksi pöydän toisessa kulmassa puhelimen osoitinta, suuntaan pöydän toiseen päähän ja laite laskee pöydän pituuden saman tien. Multikopteriin asennettuna Tango-laite (Android-tietokone) varmistaa automaattisesti, että multikopteri ei vahingossakaan törmää mihinkään koska Tango-laite tietää koko ajan missä se liikkuu ja mitä esteitä 3D-tilassa on.

Ensimmäiset Tango-puhelimet tulevat kesällä 2016

Projekti Tangon ensimmäiset laitteet ovat jo kehittäjien saatavilla, myös laitteiden ohjelmointityökalut ovat kansainvälisesti ohjelmistotalojen ulottuvilla. Tosin tätä blogitekstiä kirjoitettaessa Project Tango -kehittäjätabletin kohdalla tilanne näyttää siltä, että varastosta ei löydy ainuttakaan laitetta. Ei ihme, kun ajattelee Tangon potentiaalia.

Äsken  25. helmikuuta Barcelonassa päättyneillä messuilla Lenovo julkisti maailman ensimmäisen Tangoon perustuvan älypuhelimen.
Uudet älypuhelimet tulevat myyntiin tänä kesänä ja ne saavat seurakseen useita jännittäviä Android-sovelluksia VR- eli virtuaalitodellisuudesta mittasovellukseihin ja 3D-palapeleihin.

Edellä oli vain lyhyesti esimerkkejä, mihin uusi Tango-teknologia pystyy. Luvassa lienee raju ja nopea mullistus monien ICT-sovellusten kohdalla - jälleen kerran. Tämä tango tulee soimaan pitkään.