Android-käyttöjärjestelmä muuttaa ICT-arkkitehtuurin ja liiketoiminnan pelisäännöt

Se joka hallitsee käyttöjärjestelmän kehitystä, hallitsee ohjelmistoteknologian kehitystä. Joka tapauksessa käyttöjärjestelmillä on ollut valtava merkitys ICT-alan liiketoiminnan ja teknologian tulevaisuuteen.

Maailma on vuosien 2015 - 2016 aikana siirtynyt PC-tekniikkaa hallinneen Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmäperheen aikakaudesta Linuxin ja erityisesti Android-käyttöjärjestelmän aikaan. Kaikki tuntevat Bill Gatesin, jonka johdolla Microsoft 1990-luvun alussa vastasi Applen graafisen käyttöjärjestelmän haasteeseen ja vakiinnutti Windowsin hallitsevaksi mikrotietokoneiden (ja myöhemmin palvelimien) käyttöjärjestelmäksi.

Windowsin käyttäjien ja asennusten määrä on edelleen massiivinen. Maailmassa on tänä vuonna käytössä on noin  1,5 miljardia PC-laitetta. Android-käyttöjärjestelmä tunnetaan lähinnä älypuheliminen ja tablettien käyttöjärjestelmänä - jotka käytännössä ovat taskuun tai kämmeneen sopivia tietokoneita. Android-laitteiden määrän kasvu ollut nopeaa. Alkaa lisäksi näyttää siltä, että järjestelmästä tulee kaikkialla käytettävä järjestelmä PC-laitteista televisioihin ja erilaisiin IoT- eli teollisen internetin sovelluksiin asti.

Vuodesta 2015 lähtien Android on ollut kaikkein käytetyin käyttöjärjestelmä maailmassa
Android-asennusten määrä oli toukokuussa 2015 1,4 miljardia laitetta. Tänä vuonna Android-älypuhelimia myytäneen kaikkiaan noin 2,9 miljardia kappaletta, minkä päälle tulevat vielä lisänä kaikki muut Android-laitteet kuten kämmenelle mahtuvat "supertietokoneet".  Näistä uusista superlaitteista esimerkkinä vaikkapa Pine64, jolla on hintaa alle 15 euroa! Vanhaa Android-laitekantaa toki poistuu, mutta oma karkea arvioni on, että toimivaa Android-laitekantaa on maailmassa tällä hetkellä yli 4 miljardia kappaletta. Isoja lukuja.

Käyttöjärjestelmävaltikan siirto muuttaa ICT-alan kilpailun sääntöjä oleellisesti, sen on hyvä jokaisen PC-ratkaisuihin tottuneen havaita. Uusi ICT-maailma perustuu Androidiin ja pilvilaskentaan.

Andy Rubin loi Android-käyttöjärjestelmän.
Kuten tietotekniikassa näyttää olevan tapana, on Androidinkin kasvu käynyt nopeasti. Suomalaisittain merkittävää on muistaa, että Android lepää Linus Torvaldsin kehittämän Linux-käyttäjäjärjestelmän päällä, mikä tavallaan tekee Linuxista vielä isomman jutun kuin Android on itsessään.

Android pääsi vauhtiin asteittain vuonna 2005, kun Google osti sen kehittäneen Android Inc.:n. Andrew E. Rubin tuli kaupan mukana Googlen palvelukseen, jossa hän vastasi vuoteen 2013 asti Androidin kehittämisestä. Nykyisin hän on perustamansa riskisijoitusyhtiö Playground Globalin toimitusjohtaja. 

Android Centralin historiallisesti tarkka tarina kertoo, miten käyttöjärjestelmä syntyi ja siirtyi Googlen vetämänä nykyiseen asemaansa. Vaatimaton alku sai silloisten jättiläisten Nokia, Microsoftin ja Applen vähättelemään uuden käyttöjärjestelmän merkitystä vielä vuonna 2007. Sitaatti: "Nokia, Microsoft and Symbian made it most clear today that they don't perceive danger from the new initiative and corresponding Android OS, with Nokia stating it quite bluntly: "We don't see this as a threat."

Olisi kiinnostavaa tietää, kuka tai ketkä Nokialla onnistuivat synnyttämään noin "kaukokatseisen" arvion Androidin merkityksestä - ja miksi? Nyt Androidin markkinaosuus älypuhelimissa on yli 85 prosenttia. Yksi selitys ei ainakaan päde: Stephen Elop aloitti Nokian toimitusjohtajana vasta 2010.