WebP-kuvatiedostojen suosio kasvaa - väistyvätkö JPG ja PNG-kuvat?

Digikuvauksessa suosituin tiedostojen tallennusmuoto on JPG, jota netissä käytettävän grafiikan osalta on jo tovin haastanut Googlen kehittämä WebP-kuvamuoto. Mitä hyötyä verkkosivujen julkaisijalle on käyttää WebP-tiedostoja JPG tai PNG -kuvien sijaan?

WebP on bittikartta- eli rasterikuvien tiedostomuoto kuten JPG, mutta sen pitäisi pakata kuvainformaation pienempään tilaan kuin JPG. Se kilpailee myös PNG-tiedostojen kanssa silloin, kun kuvainformaatio on häviötöntä. Sen sanotaan pystyvän pakkaamaan kuvat häviöttömästi jopa 45 prosenttia pienemmiksi kuin PNG-tekniikalla.

Jos näet tämän rahtilaivakuvan, selaimesi tukee WebP-kuva-
formaattia. WebP-kuvia voi muokata esim. Picasa-ohjelmassa.
Uuden kuvaformaatin kevittäessä kuvatiedostojen kokoa laadun kärsimättä, pystytään verkkosivuista tekemään nopeammin latautuvia. Verkkosivujen nopeammasta latautumisesta on etua etenkin pienissä mobiililaitteissa ja hitailla langattomilla verkkoyhteyksillä. Pakkaustekniikka tekee myös mahdolliseksi vaativassa käytössä korkealaatuisempien kuvien julkaisun pienemmällä verkkokuormalla. Näin se sopii myös vaativaan kuvaviestintään tarkoitettujen sähköisten ilmoitustaulujen (digital signage -ratkaisut) käyttöön.

Google julkaisi WebP-tiedostomuodon avoimella BSD-lisenssillä jo vuonna 2010. Hitaasti, mutta varmasti tietoisuus uudesta kuvamuodosta ja sen eduista on vähitellen leviämässä verkkojulkaisijoiden piirissä. Aiemmin isona ongelmana oli, että kaikki verkkoselaimet eivät tukeneet tiedostomuotoa, vaan paras tuki WebP:lle oli sen kehittäjän Chrome-selaimessa sekä Firefoxissa. Tänään esimerkiksi Android, IE 11, Edge 13, Safari ja Opera tukevat kuvaformaattia.

Googlella on luonnollisesti tukisivusto, joka kertoo kaiken oleellisen WebP:n tekniikasta ja työkaluista. Uusimmat kuvankäsittelyohjelmistot alkavat vähitellen tukea formaattia, mutta mitenkään nopeaa kehitys ei ole ollut. WebP-laajennuksella ammattikäyttöön sopivat ohjelmat kuten Photoshop ja GIMP pystyvät tallentamaan ja avaamaan kuvia WebP-muodossa.

WebP tuo kuvien pakkaukseen omat etunsa, mutta verkkojen ja prosessoreiden yleisen tehon nopea kehitys lienee suurin syy, että JPG ja PNG ovat säilyttäneet hyvin asemansa. WebP todennäköisesti tulee ottamaan kasvavan roolin niiden rinnalla, mutta vahvasti näyttää siltä, että muutos on hitaanlaista ainakin lähivuodet.