Tee vanhasta aktiivikaiuttimesta digitaalinen radio alle 40 eurolla

Googlen Chromecast Audio on halkaisijaltaan 5 sentin kokoinen "digipyörykkä", joka tuo korkealaatuisen digitaalisen äänentoiston vanhoihin stereoihisi tai aktiivikaiuttimiin. Laitteen ohjehinta on 39 euroa ja se tuli Suomessa myyntiin viime syksynä.

Chromecast Audio tekee vanhoista analogisista radiovastaanottimista, vahvistimista ja kaiuttimista digitaalisen äänen striimaajia huomattavan helpolla ja edullisella tavalla. Striimaus tapahtuu wifi-verkon kautta ilman äänen laatuun liittyviä ongelmia, joita perinteisesti käytetty langaton bluetooth-tekniikka usein tuo mukanaan. Laite on niin pieni, että sen saa vielä kätkettyäkin pois silmistä, jos tarvis.

Tivoli Model Three muuttui digitaaliseksi
Chromecast Audion avulla.
Ostin oman laitteeni Gigantista, mutta sitä löytyy myös Googlen verkkokaupasta. Kytkin "pyörykän" kiinni kymmenen vuoden ikäiseen Tivoli-radioon Aux In -porttiin (linjaotto) laitteen mukana tulevalla äänikaapelilla, jossa on 3,5 mm standardiliitin. Kiekon toinen pää kytkettiin mukana tulevalla sähköjohdolla seinäpistokkeeseen. Television Chromecastin voi liittää ottamaan sähkön USB-väylästä, mutta Audio-versio vaatii pistorasialiitännän.
Chromecast Audio mahtuu kämmenelle ja asennus vie
muutaman minuutin.
Kun kaapelit olivat paikallaan, rekisteröin laitteen kiinni kodin wifi-verkkoon, päivitin Chromecast Audion ohjelmiston verkosta, testasin toiminnot Android-puhelimellani ja noin kymmen minuutin puuhailun jälkeen radioni oli muuttunut digitaaliseksi. Helppoa. Kun Tivoli-radioissa kaiutin on toisto-ominaisuuksiltaan muutenkin erinomainen, nautin nyt vanhalla radiolla Spotifystä, Ylen Areenan ohjelmista, Ruotsin ja Saksan radioasemista digitaalisesti - ja omasta mielestäni upealla äänenlaadulla. 

Myös lukujen valossa Chromecast Audion äänen laatu on parempi kuin cd-levyissä. Cd-levyissä ääni on 16-bittistä 44,2 kHz:n tallennuksella. Chromecast Audio hakee ja toistaa äänen kautta 24-bittisenä 96 kHz:n laadulla. Toisto vaatii, että älypuhelimeen tai tablettiin on ladattu Chromecast Audiota tukeva sovellus (app) kuten Spotify, Sveriges Radio Play, Yle Areena, TuneIn tai ARD Mediathek (Android ja iOS versiot löytyvät ainakin edellä luetelluista).

Luonnollisesti myös Google Play on soittimena tuettu. Joukossa on siis maksullisia ja ilmaisia musiikkipalveluita, jotka pyörivät joko veronmaksajien tai mainostajien sponsoroimina. Muitakin Audiossa toimivia appseja on jo koko joukko, noita edellä mainittuja olen ehtinyt kokeilemaan ja hyvin tai vähintään kohtuullisen hyvin toimiviksi havaitsemaan.

Yleensä äänenlaadussa ei ollut ongelmia, joissakin appseissa käyttöliittymä kaipaisi hieman hiomista. Appseissa on äänen toistossa valittavissa usein eri laatuvaihtoehtoja, kannattaa katsoa että niiden siirtoasetukset ovat oman wifi-verkon kannalta järkevällä tasolla.

YouTube toimii Chromecast Audiossa Androidin suoratoistotoiminnolla


YouTuben ääntä Chromecast Audio "kiekko" ei toista omalla sovelluksella. Tältä osin tilanne eroaa televisioon liitettävästä Chromecast-mallista. Jos Chromecast Audiota ohjaa Android-puhelimella tai tabletilla, löytyy asiaan helpohko kiertotie. Googlen omasta Chromecast appsista löytyy vasemman puoleisesta ylävalikosta toiminto Suoratoista näyttö ja ääni -painike. Tuon valinnan jälkeen kun avaa esimerkiksi Chrome-selaimessa jonkin YouTube-videon, näkyy video kännykässä ja ääni tulee upeasti kaiuttimesta tai muusta laitteesta johon Chromecast Audio on kytketty.

Suoratoistossa Android-laite tekee kaiken raskaan signaalinkäsittelyn kun aidoissa Chromecast Audio -sovelluksissa puhelinta tai tablettia käytetään vain ikään kuin satunnaisena kauko-ohjaimena. Suoratoisto toimii vain niin kauan kuin itse Android-laitteen virta on päällä, sovelluksissa ohjaimena toimivan puhelimen tai muu laitteen voi sammuttaa ilman, että valittu ohjelmavirta katkeaa. 

Osa Android-laitteista on optimoitu suoratoistoa varten. Muihinkin kuin Android-laitteisiin löytyy Chromecast-tukea myös audiopuolella, mutta näytön ja äänen suoratoisto ei yleensä onnistu.

Television Chromecast-laitteessa YouTube näyttää kuvan HD-laadulla myös Windows ja Applen iOS-laitteista. Se toistaa myös musiikkia hyvällä äänenlaadulla, jos tallenteessa vain on itsessään noihin laatukysymyksiin panostettu.

Kuten tunnettua löytyy YouTubesta valtaisasti suttuisia videopätkiä ja kohisevia vanhoja äänitteitä. Ne on yleensä siirretty digimuotoon aikana, jolloin tiedostoja piti pakata huonommalla tekniikalla ja pienempään kokoon kuin tänä päivänä on tilanne. Lähteenä on usein myös käytetty vanhoja VHS-nauhoja, joissa ei koskaan ollut kunnon kuvaa tai ääntä.

Jos unohtaa aidon YouTube-appsin puuttumisen, on Chromecast Audio muuten monipuolisuudessaan ja edullisuudessaan upeaa tekniikkaa varmaan monenkin musiikin ystävän näkökulmasta.

Vanhat audiolaitteet uuteen käyttöön


Kaikkiaan voi todeta Chromecast Audion jälleen kerran näyttävän mihin tietojenkäsittely kodeissa menee. Pienet edulliset supersirut muuttavat vanhatkin laitteet älykkäiksi pienellä rahalla. Chromecast Audion kohdalla kyseessä on kämmeneen menevä tietokone tai oikeammin mediaprosessori wifi-vastaanottimella, joka on helppo asentaa vanhoihin kaiuttimiin tai vahvistimeen. Tekniikkana Googlen Cast -tekniikka on lähellä disruptiivista jo pelkästään edullisuutensa vuoksi.

Toki tekniikalla on kilpailijoita, hyvinkin laadukkaita kuten Applen ja Amazonin laitteet. No, Applen mediatoistin on huomattavasti hintavampi ja fyysisesti isompi, Amazonin laitetta taas ei Suomessa ole edes myynnissä. Tällainen laitevertailu lienee myös siinä mielessä turha, että kaikki kolme edellä mainittua laitetta ovat käyttötarkoitukseltaan melko selkeästi toisistaan eroavia, vaikka yhteisenä nimittäjänä onkin kuvan ja äänen striimaus. Niinpä arvostelu tuntuu yhtä mielekkäältä kuin jos vertailisi omenoita, sitruunoita ja banaaneja keskenään. Googlen Nexus Player, joka on Android Tv -boxi, on parempi vertailukohde, jos haluaa pistää Apple TV:tä rinnan jonkin Googlen tuotteen kanssa.

Yksi parhaita puolia sekä Chromecast televisioversiossa että Chromecast Audiossa on nopeus. Sekä videon että audion saa käynnistymään ilman isoja pöytätietokoneita tai läppäreitä, pieni älypuhelin tai tabletti riittää ja ohjelma alkaa pyörimään heti.

Striimauspalveluissa käyttäjän ei tarvitse huolehtia myöskään mistään palvelinkysymyksistä tai ohjelmapäivityksistä. Chromecast Audio mahdollistaa myös omaperäisen oman radion rakentelun; hankit vain laadukkaan aktiivikaiuttimen ja tämän Googlen "mokkulan", lataat radioappsit kännykkääsi ja voilà, käytössäsi on huippulaadukas pienellä rahalla luotu musiikkikeskus ja digitaalinen radio. Tiedän kyllä, että joillekin hifisteille huippulaatu merkitsee jotakin ihan muuta, mutta tällaiselle tavalliselle musiikin ystävälle cd-levyä parempi ääni on huippulaatua.