Luo omaa virtuaalitodellisuutta pikkurahalla

Lapsella on monta nimeä: tekotodellisuus, keinotodellisuus, lumetodellisuus, virtual reality eli virtuaalitodellisuus (VR). Virtuaalitodellisuus lähestyy teknisenä ja taloudellisena mahdollisuutena nopeasti keskivertokansalaista.  Google toi 2014 markkinoille hätkähdyttävän edullisen ja oudolta näyttävän aaltopahviin perustuvan Google Cardboard näyttölaitteen VR-näkymien katseluun. Pahvilaitteen vähittäishinta jää myyjästä ja valmistajasta riippuen kymmeneen - kahteenkymmeneen euroon. Ideana on, että laitteen kalleimpana osana on käyttäjän oma Android-puhelin, joka huolehtii virtuaalikuvan synnyttämisestä.

Google Cardboard on avoin tekninen määrittely, joten pahvilaitetta löytyy monen valmistajan valikoimista. Laitteella on pystynyt aiemmin katsomaan lähinnä isojen ohjelmistotalojen kuten Googlen omia virtuaalimaisemia ja sovelluksia.

"Pahvilaatikko", älypuhelin ja Googlen Cardboard Camera antaa mahdollisuuden kuvata ja näyttää omia maisemakuvia kolmiulotteisina 360-näkyminä. Kuvassa blogin kirjoittaja ihmettelemässä kuvaamaansa VR-näkymää.
Tänä syksynä Google toi maksuttoman Cardboard Camera ohjelman eli appsin, jolla kuka tahansa pystyy ottamaan omia 360 asteen 3D-kuvia omalla älypuhelimella. Näitä kuvia voi sitten katsella ja näyttää toisille omalla Cardboard-näyttölaitteella. Sovellus vaatii Android-puhelimen, jossa on käyttöjärjestelmänä 4.4 versio tai uudempi. Applen puhelinten käyttäjät voivat myös ladata omassa puhelimessaan toimivan Cardboard version tästä iTunes-linkistä

Pikakokeilu uudesta kuvaohjelmasta BrizTechVR nimisellä Google Cardboard näyttölaitteella ja LG:n Nexus5-puhelimella oli positiivinen. Ohjelmalla pystyy ottamaan ja toistamaan itse kuvattuja ympäristöjä hyvin yksinkertaisesti. Ohjelma ei vaadi erillistä jalustaa. Kuvaaja käynnistää ohjelman ja kuvaa paikallaan hitaasti ympäri pyörien 360-asteen maiseman - myös äänet tallentuvat. Kuvaamisen loputtua älypuhelimen prosessori käy hetken kuumana ja muodostaa kuvamateriaalista eheän 3D-virtuaalikuvan. Lopputulos on varsin vakuuttava, joskaan ei mitään teräväpiirtolaatua.
Samsungin VR-laite.

Suosittelen tutustumaan näihin "pahvilaatikoihin". Cardboard pahviboxi, jossa on pahvikuoriin asennetut linssit ja muutama muu tekninen oivallus, on ulkonäöstään huolimatta hätkähdyttävän toimiva VR-laite pieneen käyttöön.

Jos ruokahalu tämän jälkeen kasvaa VR:n ammatti- tai viihdekäyttöön, löytyy kaupoista luonnollisesti kovalaatuisempia ja hintavampia vaihtoehtoja kuten esimerkiksi Samsungin, Sonyn ja Oculuksen VR-laitteet. Näissä laitteissa puhutaan sitten jo useamman sadan euron hintatasosta. Markkinoille on tulossa myös Microsoftilta uuden tyyppiset HoloLens hologrammilasit, joiden ennakkomyynti on jo alkanut.

Cardboard Cameran lataat vaikka tästä omaan puhelimeen Google Playsta.