Googlen huipputehokas tekoälyn työkalu TensorFlow tulee suomalaisten ohjelmistotalojen ulottuville

Googlen kehittämä TensorFlow tekoälyohjelmisto on kaikkia kilpailijoitaan noin 5 - 7 vuotta edellä Wired-lehden arvion mukaan. Googlen pääjohtaja Sundar Pichai julkisti eilen 9. marraskuuta, että yritys tuo merkittäviä osia tästä ns. deep learning -työkalusta avoimen lähdekoodin piiriin.

TensorFlow on ympäristö, jolla on toteutettu muun muassa Googlen älykäs puheentunnistus. Samaa kehittynyttä teknologiaa edustaa myös Googlen kuvahaku. Google toimii itse uuden avoimen lähdekoodin ohjelmiston hallinnoijana. Maksuton työkalu, sen dokumentaatio ja tuki löytyvät osoitteesta tensorflow.org.

Google laskee hyötyvänsä TensorFlown avaamisesta tekoälylaskennan uusien sovellusten ja ohjelmistotekniikan kollektiivisen kehittäjäyhteisön kasvun myötä. Sen lisäksi TensorFlown ne osat, jotka hyödyntävät Googlen massiivisia hajautettuja datakeskuksia, pysyvät edelleen yhtiön omana liikesalaisuutena. Toisaalta TensorFlowlla pystyy nyt teoriassa kuka tahansa kehittämään omia itsestään oppivia appseja älypuhelimeen tai PC-laitteisiin. Eikä kukaan tietenkään estä liittämästä TensorFlown paljastamia kehittyneitä ohjelmistorakenteita ohjelmistotalon omiin pilvisovelluksiin, vaikkapa itsestään oppiviin Big Data -tiedonlouhinnan sovelluksiin.

Tekoälypohjainen syväoppiminen on eräs neuroverkkolaskennan haara, joka on edistynyt valtaisasti 2010-luvun taitteesta lähtien. Tänä päivänä lähes kaikki ohjelmistoalan jätit hyödyntävät syväoppivia neuroverkkoja ohjelmistoissaan. Esimerkiksi Applen Siri on tällainen teknologia, mutta myös yritykset kuten Microsoft, Twitter ja Facebook ovat panostaneet paljon deep learning -tekniikan käytännön sovellusten ja teorian kehittämiseen.

Neuroverkot sinänsä eivät ole uusi keksintö. Suomalainen emeritusprofessori Teuvo Kohonen on yksi kuuluisimpia neuroverkkoteknologian kehittäjiä ja kansainvälisesti siteeratuimpia suomalaisia tiedemiehiä. Hänelle myönnettiin vuonna 1991 IEEE Computational Intelligence Societyn seuran ensimmäinen Neural Networks Pioneer Award. Muita saajia ensimmäiselle palkinnolle olivat Stephen Grossberg ja Bernard Widrow.