Google panostaa 3D-tulostamiseen

Kirjoitin maaliskuussa tässä blogissa uudesta Carbon3D-yrityksestä, joka on kehittänyt kumouksellisen nopean tavan 3D-tulostamiseen. Yhtiön CLIP-menetelmä on 25 - 100 kertaa nopeampi kuin kaikki kilpailevat 3D-tulostusmenetelmät. Uusien tulostimien pitäisi ehtiä markkinoille vuoden 2016 aikana.

3D-tulostuksesta on puhuttu jonkin mitan teollisena vallankumouksena. Carbon3D:n voi sanoa tuovan disruptiivisen vallankumouksen itse vallankumouksen ytimeen.

Uutta on, että Google Ventures on lähtenyt myös mukaan yhtiöön riskisijoittajana. Yhtiö ilmoitti elokuun loppupuolella sijoittavansa 100 miljoonaa dollaria lisää pääomaa yhtiöön, jolla ei ole vielä yhtään valmista tuotetta. Analyytikot laskevat, että yhtiö on saanut eri riskisijoittajilta noin yhden miljardin dollarin verran pääomaa uuden kumouksellisen tulostustekniikan markkinoille tuontiin.

Karkeasti ottaen yhtiön uusi menetelmä kuuluu stereolitografiatekniikoiden joukkoon. Yhtiön kilpailijoihin kuuluvat jo markkinoilla toimivat yritykset kuten EnvisionTEC, 3DSystems, Arevo Labs ja Mark Forged Inc. Carbon3D on kehittänyt uutta teknologiaansa kuuden eri yhtiön kanssa. Näihin kuuluvat Ford Motor ja Hollywoodin erikoistehosteisia tekevä Legacy Effects.

Miljardin dollarin riskisijoitus on aika kova startti "tyhjästä" ponnistavalle yritykselle. On jännittävää nähdä, tuleeko Carbon3D:stä materiaalien työstämisen saralla samanlainen tähti kuin mitä Google, Microsoft ja Facebook ovat olleet digitaalisissa liiketoimintamalleissa. Itse tulostusmenetelmä vauhdittaa onnistuessaan monella tapaa teollista internetiä - ehkä hyvinkin radikaalisti.