Memrise vauhdittaa kielten ja ohjelmoinnin oppimista

Nopea digitalisoituminen ja tietämysyhteiskunnan jatkuva muutos ovat koulutushaaste yrityksille ja kaikille työssä oleville, miksei kaikille muillekin. Jos oppimisen haasteet ovat jatkuvassa kasvussa, ovat mahdollisuudetkin. Tietotekniikalla pystytään parhaimmillaan nopeuttamaan ja syventämään oppimista aivan uudelle tasolle - ja kaiken huipuksi huomattavan edullisesti.

Tietokoneavusteinen kielten oppiminen on osa e-oppimista. Tietokoneet ovat älypuhelinten ja tablettien myötä tulleet täysin arkipäiväiseksi osaksi elämäämme. Voi sanoa, että älykäs oppimisympäristö kulkee aina mukanamme. Näin mahdollisuutemme CALL eli Computer Assisted Language Learning -tekniikoiden hyödyntämiseen on tänään jo aivan erinomainen. Kaiken huipuksi monet CALL-verkkopalvelut ja kielen oppimisen appsit kuten Memrise ovat maksuttomia. Memrise on järjestelmä, joka oppimispuolella on rinnastettavissa pilvipalveluna vaikuttavuudeltaan Facebookiin tai Wikipediaan.

Memrise on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon tekijä, mutta sen kurssitarjonta on vaikuttava ja tapa harjoituttaa opiskelijaa hauska. Tarjolla on yli 300.000 erilaista oppimispeliä ja kurssia itseopiskelijalle. Uusia kursseja tulee yrityksen oman ilmoituksen mukaan lisää useita tuhansia päivässä!

Jos hallitset esimerkiksi englannin tai saksan kielen kunnolla, saat paljon irti Memrisen oppimisympäristöstä. Kirjautuminen on helppoa ja sujuu vaikka Facebookin tunnuksilla. Tarjolla on myös maksullinen, vajaan 10 euroa kuussa maksava edistyneempi versio palvelusta, jonka väitetään tehostavan oppimista vielä lisää erilaisilla muistutuksilla ja älykkäällä oppimisen seurannalla.

Testasin äsken Memrisen tarjoamaa kielenopetusta maksuttomassa versiossa. Valitsin Cambridge Latin Coursen ensimmäisen oppitunnin. Latinan oppijakso ei kestänyt tuntia vaan muutamia minuutteja ja oli palkitseva. Täytyy myöntää, että tapa jolla Memrise-järjestelmässä opetellaan sanoja on tehokas ja todellakin myös hauska. Järjestelmä myös varmistaa, että olet todella oppinut opetettavat sanat ja käytänteet. Oppimisjaksot voi pitää lyhyinä ja omaa edistymistä on helppo seurata. Houkutus jatkaa latinan kurssia kokeilun perusteella tuntuu ainakin pikakokeilun perusteella suurelta.

Miksi latina, miksei vaikka joku nykykieli tai HTML5? No, täytyyhän ihmisellä olla jokin harrastus...

Memrise on yksityisen yrityksen ylläpitämä järjestelmä, johon sisältöä eli kursseja voi tuottaa meistä kuka tahansa vähän samalla idealla kuin mitä Wikipediaan syntyy uutta sisältöä. Tarjolla onkin flashcard eli kysymyskorttien tyyppistä materiaalia joka lähtöön - suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan. Tarjonnasta löytyy sopivia oppimisaineistoja kaiken ikäisille. Esimerkiksi ohjelmointikielten terminologian ja sanaston opiskeluun ympäristö käy mainiosti ja kurssitarjontaa on valtaisasti. 

Ainoastaan Memrisen peruskieli rajoittaa ympäristön hyödyntämistä. Suomi puuttuu opetusaineiston peruskielien joukosta, eli kunnon englannin tai saksan taito (tai jonkin muun ison kielialueen kielen) osaaminen on tarpeen, jotta ympäristöstä on hyötyä. Täytyy toivoa, että järjestelmästä ilmestyisi myös suomenkielinen "pohjaversio", jolloin sovellus saisi varmaan paljon käyttäjiä täällä koto-Suomessakin.