Kevyiden verkkosivujen paluu - älypuhelinkäyttäjien vaatimuksesta

Muistatko aikaa 1990-luvun puolivälissä, jolloin web-sivuja kirjoiteltiin teksturilla tai hieman kehittyneemmällä HTML-editorilla? Sivut olivat kevyitä. Niiden piti olla, sillä modeemi siirsi sivuja verkkaisella 14,4 - 28,8 kilobitin sekuntivauhdilla ihmisten luettaviksi.

Älypuhelinten suosion myötä verkkosivujen tekijät ovat palaamassa lähtöruutuun. Google julkisti tällä viikolla uuden kiihdytettyjen mobiilisivujen hankkeen - Accelerated Mobile Pages. Hankkeella on tarkoitus tehdä mobiililaitteiden sivuista nopeasti latautuvia.

Projektissa lähtökohtana on olemassa olevien web-teknologioiden hyödyntäminen. AMP HTML on avoin kehys  jonka työkaluilla staattiset web-sivujen sisällöt saadaan latautumaan nopeasti älypuhelimen ruudulle. Tekniikka rajoittaa osaa HTML, CSS ja JavaScript -kielten komennoista AMP HTML:n vahvistajan (validator) avulla ja korvaa ne omilla räätälöidyillä osilla.

AMP HTML tekniikka nopeuttaa verkkosivujen latautumista tähän astisten simuloitujen 3G ja Nexus 5 laitteiden kanssa tehdyissä testeissä 15 - 85 prosenttia.

Googlella on kokeilusivu jossa AMP HTML
sivuja voi kokeilla omalla älypuhelimella
Verkkosivut voivat edelleenkin olla responsiivisia, mutta suhde- ja mittatietojen tulee välittyä älypuhelimelle pelkän HTML-koodin avulla. Mobiilin käytettävyyden suunnittelijoilla on alkanut jälleen uusi aikakausi. Kiihdytetyt mobiilisivut, AMP HTML on nyt päivän käsite ja kuumin tekniikka. Ja mobiililiittymien ulkoasupuolella se taitaa myös olla Googlen kehittämää, eli Material Design.