Digitaalinen energiavallankumous

Ihmiskunnan historia on jatkuvaa vallankumousta. Neoliittinen vallankumous, teollinen vallankumous, Amerikan vallankumous, Ranskan vallankumous, mikroelektroniikan ja robotiikan vallankumous, bioteknologian vallankumous... Lista on pitkä ja kasvaa uusilla nimikkeillä varmaan hamaan tulevaisuuteen.

Uusiutuva digitaalisesti ohjattu energiateknologia näyttää olevan yksi vahva ehdokas vallankumouksellisten muutosten aiheuttajien listaan. Konsulttitoimisto McKinsey & Company ennusti 1980-luvulla, että matkapuhelinten markkina jäisi noin 900.000 myytyyn puhelimeen seuraavien 20 vuoden aikana. Matkapuhelinten akut olivat pienitehoisia, puhelimet olivat isoja ja puhelinverkot kattavuudeltaan repaleisia.

Ennuste meni pieleen, kuten hyvin tiedämme. Tänään maailmassa on noin 2.600.000.000 matka- tai älypuhelinliittymää ja vuonna 2020 puhelinten määrä ylittää väestön määrän nousten noin 9,2 miljardiin. 

Uusiutuva energia kohtaa tänä päivänä samanlaisia asenteita ja arvioita, kuin ensimmäiset matkapuhelimet 1980-luvulla. Kuitenkin esimerkiksi aurinkoenergian tehot ovat kasvaneet jatkuvasti. Viimeisten 30 vuoden aikana aurinkoenergian teho on kaksinkertaistunut kahden vuoden välein - ja hinta on tullut samaan aikaan alaspäin. Kehitys on ollut vauhdikasta myös tuuli-, aalto-, bio- ja geotermisen energiateknologian alueilla.

Futuristi Ray Kurzweilin arvion mukaan edulliset uusiutuvan energian muodot tulevatkin tuottamaan 20 vuoden sisällä enemmän energiaa kuin mitä maailma tarvitsee. 

Energiatuotannon muuttuvaan yhtälöön liittyy samaan aikaan älykkäiden jakeluverkkojen, gridien, kehitys. Älykkäissä verkoissa energiaa tuotetaan, varastoidaan ja kulutetaan hajautetusti, hyvin hajautetusti yhä edullisemman tietotekniikan avulla. Minkälaisia ongelmia pystytään ratkaisemaan puhtaalla huippuedullisella energialla ja älykkäillä jakeluverkoilla? Riittävästi puhdasta vettä ja ilmaa, vähemmän konflikteja kun resursseja on enemmän. Myös yrityksille jää energiakulujen sijaan enemmän rahaa tuotekehitykseen ja muuhun toimintaan. Kasvihuoneilmiön hillintään saadaan aivan uutta tehoa, jos tuo kehittyvän teknologian käyrä jatkaa ennustetulla tavallaan.

Selvää on, että eri kansakuntien geopoliittinen tila ja keskinäiset suhteet tulevat muuttumaan oleellisesti nykyisestä, jos tämä ennuste edes osin toteutuu. 

Ehkä maailman ja oman tulevaisuutemme näkymä on sittenkin huomattavasti valoisampi kuin mitä me synkistelyyn taipuvaiset suomalaiset uskomme? Hätkähdyttävää on, että olemme jääneet kansainvälisesti energiataloudessamme tästä kehityksestä jälkeen. Näin olemme itse ajamassa itseämme suohon, jos energiatuotannon paradigman mullistukseen ei reagoida ajoissa, eli nyt.

Sitaatti energiaremontti2015.fi sivulta:
"Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) johtaman tutkimuksen mukaan kaikki Suomessa tarvittava energia voidaan tuottaa uusiutuvalla energialla, kuten tuulivoimalla, auringolla ja bioenergialla. Seuraavien 35 vuoden aikana öljystä, hiilestä, maakaasusta, turpeesta ja ydinvoimasta voidaan luopua täysin – jos vain halutaan."