Suomenkielinen sanelu toimii Google Docsissa

Tekstin tuottaminen sanelemalla suomenkielestä onnistuu tällä hetkellä parhaiten Applen Mac-laitteissa. Niillä pystyy sanelemaan myös välimerkit, ikäänkuin puhtaaksikirjoittajana toimisi toinen ihminen. Sama pätee iPhone-puhelinten iOS 8:n Siri -avustajaan. Tunnistus tekee hieman virheitä, mutta on pääsääntöisesti hyvin korkeatasoista.

Lähes yhtä hyvää jälkeä tulee Android-laitteilla, jotka osaavat tuottaa tekstareihin, sähköpostiin ja asiakirjoihin käypää suomenkielistä tekstiä sanelusta. Tosin välimerkit pitää muuttaa sanelun jälkeen etsi - korvaa toiminnolla oikeiksi pisteiksi, pilkuiksi ja muiksi tarvittaviksi merkeiksi esimerkiksi sanasta piste, pilkku jne.

Android-laitteilla olen sanellut Google Docs -asiakirjoja ja ostoslistoja, ja kaikenlaista muutakin. Windows 10 laitteissa englannin ja saksan käyttäjät voivat nauttia Microsoftin kehittämästä puheentunnistuksesta. Suomenkielen puhetta Windows 10 ei ainakaan vielä tunnista. Mutta. Jos Windows 10 koneeseen on asennettu Chrome-selain ja käytössä on mikrofoni, pystyy pitkiä tekstejä sanelemaan suomeksi myös PC:llä.

Sanelun muunto PC:n tuottamaksi tekstiksi onnistuu Google Docsissa seuraavasti:
  1. Koneeseen on asennettu Chrome-selain ja käytät tekstin kirjoittamiseen Google Docsia. 
  2. Mene Google Docs asiakirjan ollessa avoimena (esimerkiksi tyhjä tekstisivu) valikon kohtaan Laajennukset / Hanki laajennuksia.
  3. Etsi sanelutyökalu Laajennukset -valikoimasta hakusanalla dictation. 
  4. Valitse hakutuloksena näkyvä Speech Recognition laajennus. Laajennus on maksuton.
  5. Asenna laajennus.
  6. Käynnistä Laajennus-valikosta sovellus Speech Recognition. 
  7. Valitse laajennuksen valikosta kieli (ja murre) - suomi.
  8. Tarkista että PC:n mikrofoni on kytketty oikein ja säädöt ovat kohdallaan.
  9. Klikkaa Speech Recognition mikrofonisymbolia ja ala sanella.
  10. Valmista, melkein virheetöntä tekstiä alkaa ilmestyä suhteellisen reipasta tahtia avaamaasi Google Docs asiakirjaan.
Sanellun tekstin viimeistelyn joudut edelleen tekemään näppiksen avulla. Sanelun etu on kuitenkin huomattava, jos kymmensormijärjestelmä ei ole vahvuuksiasi, mutta tuotat tekstiä mielelläsi puhumalla. Speech Recognition laajennuksen on kehittänyt Elisardo Felix ja hänen sovelluksensa hyödyntää Google Web Speech -rajapintaa (api).

Lisäys 20.10.2015 - Huom! Puheentunnistus on integroitu Asiakirjoihin, lue päivitykseni 15.10.2015 asiasta


Päivitys 15.10.2015: PC:ssä mikrofonitoiminto on tullut vakioksi Google Asiakirjoissa ja tuo edellä kertomani Laajennusten kautta eteneminen asiassa ei ole enää tarpeen. Asiasta lisää 15.10.2015 blogikirjoituksessani.