Tv- ja videopalvelut nousivat laajakaistaliittymien suurkuormittajaksi

Minkälaisia sisältöjä maamme dataverkoissa oikein liikkuu? Web-sivujen osuus koko kiinteiden laajakaistaliittymien liikenteestä jää reilusti alle viidennekseen kaikesta datasiirrosta. Videoiden katselu "jyrää".

Finnet-liittoon kuuluvan Anvian selvityksen mukaan laajakaistaverkoissa nettivideot kuten Netflix, YouTube, Areena, Katsomo ja Ruutu sekä IPTV-palvelut muodostavat 60 prosenttia laajakaistan liikenteestä. Tiedostojen lataaminen ja jakelu ottavat liikennemäärästä 20 prosentin osuuden. Vain viimeinen viidesosa laajakaistan käytöstä on tavanomaista nettisurffaamista, verkkopankkien käyttöä, Facebook-viestintää, Skypeä ja Twitter-sanomia.

Viestintäviraston tilastojen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista katsoo nettivideoita ja kuten tunnettua, verkosta on tullut myös musiikin jakelun ja kuuntelun keskeinen kanava.

Liikennemäärät tulevat kasvamaan myös jatkossa. HDTV ja sitä korkealuokkaisemmat videokuvan standardit kuten UHDTV vaativat yhä lisää kaistaa. Kuituliittymissä ja kaapeliverkoissa sekä tulevissa 5G-mobiiliverkoissa UHD-lähetykset pystyy vastaanottamaan helposti. HDTV-lähetyksiä moni seuraa jo nyt ADSL2+ tekniikalla, joka hyödyntää perinteisiä kuparisia puhelinjohtoja.

Tällä hetkellä kiinteissä laajakaistaverkoissa liikkuu huomattavasti enemmän dataa kuin mobiiliverkoissa ja niiden tekniikka mahdollistaa nopeuksien valtaisan noston myös jatkossa. Käytännössä langattomat verkot kuitenkin tulevat nopeasti haastamaan myös kiinteän verkon ratkaisut kuten ADSL:n ja jopa kuidun ainakin lähivuosina.

Niin kuluttaja- kuin yrityspuolellakin uudet mobiiliverkot 4G LTE ja 5G verkot avaavat mahdollisuuksia monipuolisiin ja taloudellisesti houkutteleviin palveluihin. Esimerkiksi huippulaatuinen video kulkee kivutta 5G verkossa ja moni katselee jo nyt HDTV-lähetyksiä 4G-tekniikalla.

Uuden infrastruktuurin kivijalkana tulee jopa mobiiliverkoissa kuitenkin olemaan kuitu, jossa dataa siirtyy lähes käsittämättömällä kapasiteetilla - puhutaan petabit-luokan volyymista yhdessä kuidussa. Yksi petabitti on tuhat terabittiä ja yksi terabitti on tuhat gigabittiä. Tyypillinen HDTV-tasoinen elokuva on verkossa siirrettynä useimmiten noin 7 - 10 gigabittiä kooltaan. Kuituverkkojen tiedonsiirtokapasiteetin teoreettinen raja on lisäksi tänä kesänä julkaistujen tietojen mukaan edelleen siirtynyt ylöspäin jopa kertoimella 20.

Finnet-liiton tiedote