Kesälukemista eri innovaatio- ja muutosjohtamisen verkkomedioista

Näin kesällä on mukava välillä pysähtyä, lomailla, nauttia luonnosta ja rennosta kesälukemisesta. Poimin seuraamistani blogeista ja verkkolehdistä tuoreita ajatuksia, tekstisalaattia jonka osilla ei välttämättä ole juuri mitään keskinäistä yhdistävää tekijää. Jokainen löytäköön yhteydet itse.

Tekstisalaattia rennoin ottein muutosjohtamisesta ja innovoivasta organisaatiosta, ja muusta kiinnostavasta:

 • Yksisarvinen, unicorn, on taruolento. Se kuvataan valkeana hevosena tai nuorena vuohena, jolla on kierteinen sarvi keskellä otsaa. Siitä on tullut riskisijoittajien uusi tunnus. Tuoreet teknologiayhtiöt, jotka saavuttavat miljardin dollarin tasearvon sijoittajien näkökulmasta, ovat tarumaisia "yksisarvisia". Google tai Amazon eivät koskaan olleet miljardin dollarin yrityksiä ennen julkista listautumistaan, tänään teknologiateollisuus on täynnä tuon kriteerin täyttäviä yrityksiä, joista todellakin maksetaan miljardi tai enemmän. Tässä Fortunen lista yksisarvisista, joukossa muun muassa Airbnb ja Uber: http://fortune.com/unicorns/snapchat-5/
 • Luova, omaperäinen ajattelu ei välttämättä ole ainoa tae uusien innovaatioiden syntyyn. Tiukoissa kulttuureissa tavanomaisiin ratkaisuihin pyrkivä loogisesti etenevä konvergentti ajattelu saattaa olla hedelmällinen tapa synnyttää uusia innovaatioita. Pääsääntöisesti innovaatiot pitävät kuitenkin löysän kulttuurin maista, jossa suositaan divergenttiä ajattelua. Divergentti tai myös lateraaliksi kutsuttu ajattelu etenee yleensä ei-lineaarisesti.

  Konvergentin ajattelun toimivuudesta raportoivat tutkijat Administrative Science Quarterlyssä julkaistussa tutkimuksessa. Minkälaisia sitten ovat tiukat kulttuurit?  Tiukoissa kulttuureissa on paljon vahvoja normeja ja vähän poikkeavan käyttäytymisen sietoa. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Pakistan, Malesia ja Intia. Löysän kulttuurin maita taas ovat esimerkiksi Viro, Unkari ja Israel.

  http://asq.sagepub.com/content/60/2/189.abstract

 • Jätetään lehmät ja possut henkiin. Jos uudet biotekniikan yritykset, kuten Modern Meadow onnistuvat, syömme jatkossa lihaa, joka on tuotettu prosessiteknisen menetelmin monistamalla eläinten lihasoluja tankissa. Taatusti "häiritsevä" eli disruptiivinen teknologia. Jos tämä muuttuu todeksi, maataloutemme on todellakin eri näköistä kuin tänään. http://www.modernmeadow.com/faq/

 • Windows 10 tulee markkinoille tämän kuun lopussa, mutta jos olet varannut maksuttoman päivityksen itsellesi, voi olla, että saat sen vasta myöhemmin elokuussa. Information Week kertoo tarkemmin Microsoftin päivitystaktiikasta: http://www.informationweek.com/software/operating-systems/windows-10-launch-later-than-you-think/d/d-id/1321183

 • Mihin yrityksen ylimmän johdon pitäisi keskittyä ja käyttää aikansa?

  Tätä kysyy innovaatioguru Jeffrey Phillips. Hän muistuttaa Peter Druckerin viisaudesta, jonka mukaan nykyaikaisella yhtiöllä on kaksi todellista tarkoitusta: markkinointi ja innovointi, kaikki muu toiminta edustaa kustannuksia.

  Monet uudemmat johdon opit kuten Six Sigma -ajattelu ovat iskostaneet tehokkuusajattelua ylimmän johdon toimintamalliksi. Tämä on johtanut isoissa yrityksissä vähäiseen liiketoiminnan erilaistamiseen kilpailijoihin verrattuna ja kasvun hidastumiseen. Ilmiö näkyy hyvin esimerkiksi Talouselämä-lehden 500 suurinta listan yritysten tuloslistaan perehtymällä. Siis: Druckerin mukaan yrityksen tärkein tehtävä on innovointi, uusien tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien tuonti markkinoille. Siinä on hyvinvoinnin moottori yksittäiselle yritykselle, että koko yhteiskunnalle.

  http://innovateonpurpose.blogspot.fi/