Tiedon louhinnalla lisäkannattavuutta myös pienyrityksessä

Liiketoimintakriittisen tiedon saa helposti valmistuksen ja palveluprosessin
avuksi yrityskohtaisesti toteutetulla edullisella Filemaker Pro -sovelluksella.
Kolmas teollinen vallankumous on tulossa teollisuuteen ja se tulee koskemaan myös pieniä teollisuuden yrityksiä. Halvat anturit, nopeat internet-verkot ja suurten datamassojen uudet käsittelytavat tulevat suosimaan uuden digitaalitekniikan nopeita soveltajia. Minkään yrityksen ei tarvitse jäädä isojen jalkoihin uuden teollisen internetin läpimurron vuoksi.

Muutama nopea vinkki, miten pieni teknologiayritys ottaa tiedon louhinnasta liiketoiminnan kannalta positiivisen niskaotteen:
  • Anturit tuottavat yhä suurempia määriä dataa ja tarve niiden tehokkaammaksi hyödyntämiseksi eri laitteissa ja järjestelmissä kasvaa.  Nyt nämä datamassat pystyy pienyrityskin ottamaan hallintaan esimerkiksi edullisella Filemaker Pro -sovelluksella. Mittatiedot tallentuvat relaatiotietokantaan, joka tuottaa visuaalisesti helppolukuista tietoa esimerkiksi valmistusprosessin tai vaikkapa autopesun eri pesuohjelmien ja pesunesteiden tilasta haluttuina ajankohtina. 
  • Suurten datamassojen louhintaan Google for Work -pilvityökaluihin liitty Google Fusion Tables -työkalu, jolla näistä datoista on helppo tehdä ymmärrettäviä, suodatettavia ja visualisoitavia. Fusion-taulussa voi olla satojatuhansia rivejä tietoa, jota prosessoidaan Googlen jättiläismäisessä laskentaympäristössä. Tehokkaan työkalun saa huomattavan edullisesti, sillä yhdelle käyttäjälle Google Apps for Work -palvelun lisenssihinta on 4 euroa kuukaudessa. 
  • Suodatetut ja prosessoidut datat pystytään dynaamisesti visualisoimaan selainpohjaisesti esimerkiksi yrityksen intranetissä. Google Chart Tools on mainio työkalu tällaisten selaimella toimivien mittaritaulujen rakentamiseen. Selaimessa saadaan reaaliaikaisesti näytettyä tehokkaasti histogrammeina, käyrinä ja vaikka karttatietoina antureiden tai muiden järjestelmien kautta keräämä ja päivittyvä tilanne. 
  • Säilytä oikea perspektiivi. Business Intelligence eli liiketoimintatiedon hallinta isoja datamassoja hyödyntäen on monitahoinen haaste, johon Big data on vain yksi vastaus. Otantamenetelmät, datan laatu ja edustavuus vaativat tiedon käsittelyprosessin suunnittelijalta kokemusta, osaamista ja näkemystä - muuten Big datasta tulee "Big mistake".
  • Edellä kuvatuista ohjelmistoratkaisuista kannattaa kysyä lisää vaikka tämän blogin kirjoittajalta Hypermedia Oy:stä.