Googlen tutkasiru mullistaa digilaitteiden ohjauksen

Project Soli julkistettiin Googlen I/O 2015 kehittäjäpäivillä äsken. Hakujätti esitteli koko joukon radikaaleja innovaatioita, joista Soli-tutkasiru saattaa olla merkittävin. Siru on sekä liiketunnistin että liikeohjain. Se on sormenpään kokoinen ja mahdollistaa täysin uudenlaisen digitaalisten laitteiden ohjauksen.

Soli-ohjattava laite perustuu käden lähettyvillä olevaan laitteeseen upotettuun tutkasiruun, joka pystyy tunnistamaan käden ja sormien liikkeet. Jos vaikkapa siirrät etusormeasi oikealle Soli-anturin läheisyydessä pystyt lisäämään vaikkapa television äänenvoimakkuutta koskettamatta fyysisesti mihinkään laitteeseen, kuten kaukosäätimen näppäimistöön. Lähellä olevan tutkatekniikan etuna on tarkkuus, laite havaitsee pienetkin liikkeet läheisyydessään.

Digitaalilaitteiden pienentyessä ja monimutkaistuessa laitteita voi jatkossa ohjata virtuaalisesti. Laitteet, jotka ovat vaatineet liikkuvia osia tai langallisen ohjaimen, saadaan nyt ohjattua tekemällä erilaisia liikkeitä sormilla: naputtamalla, hieromalla sormia yhteen ja niin edelleen.

Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ohessa Googlen tuottama video Project Solista (YouTube) asiasta: 


Mashable-verkkolehden artikkeli aiheesta: http://mashable.com/2015/05/30/google-project-soli-analysis/

Tutkatekniikassa on tultu melkoinen matka sormenpään kokoisista siruista. Toisen maailmansodan alussa käyttöönotettu tutka oli laite, joka mullisti ilmasodankäynnin ja auttoi Iso-Britanniaa voittamaan taistelun Britanniasta kesällä - syksyllä 1940.