Google Now ottaa uusia askeleita - "Google Now on Tap" avaa Androidin tietosiilot

Kuten tunnettua Google Now palvelu oppii ymmärtämään miten Android-puhelimen käyttäjänä päivääsi vietät ja missä liikut. Näiden tietojen perusteella palvelu ennakoi ja poimii omatoimisesti näytölle asioita, joista sinulle on yleensä hyötyä. Näyttöä pystyt myös itse säätämään.

Google "Now on Tap" on uusi laajennus palveluun, jossa puhelimen "ei-Google Appsit" tulevat myös tiedonhaun ja ennakoinnin piiriin. Sovellus hyödyntää koneoppimista lukien mitä tietoja näytölläsi näkyy ja tekee niiden perusteella entistä tarkempia ehdotuksia. Ominaisuus ei ole vielä saatavilla Android-puhelimiin, mutta sitä odotetaan vielä tämän vuoden aikana kun Android M -käyttöjärjestelmäversio tulee markkinoille. Android M on Android 5.0 "Lollipopin" seuraaja.

"Now on Tap" on onnistuessaan hyvin merkittävä Google-hakutoiminnon laajennus. Puhelimissa on nykyisin valtava määrä erilaisia sovellusohjelmia, appseja, ja niissä puolestaan paljon tietoa, jonka etsiminen on ollut osapuilleen mahdotonta Googlen avulla. Appsien tietosiilot avautuvat. Uusi palvelu pystyy puhelimessa yhdistelemään tietoja eri sovelluksista. Kuunnellessasi esimerkiksi musiikkia, se voi automaattisesti käyttää musiikin tunnistetietoja ja hakea taustatietoja esittäjästä puhelimen ruudulle.

Ongelmaton palvelu ei luultavasti ole kun se tulee markkinoille. Me ihmiset kykenemme vaihtelevalla tarkkuudella lukemaan toistemme ajatuksia. "Now on Tap" tulee mitä todennäköisimmin olemaan vielä epätarkempi tässä suhteessa. Pelättävissä on, että ohjelma tuottaa myös riesaa "asiattomilla" ehdotuksilla.

Kätevä ominaisuus sen sijaan on se, että sovellus pystyy lähes itsestään tarjoamaan eri appsien näytöllä näkyvästä tiedosta tilannesidonnaista lisätietoa, kuten esimerkiksi tuo edellä kertomani musiikkiesimerkki. "Google Now on Tap" aktivoidaan Android-puhelimen kotinappulaa painamalla siinä yhteydessä kun jostakin ruudulla näkyvästä halutaan lisätietoja.

Computerworld on julkaissut havainnollisen artikkelin "Google Now on Tapin" toiminnasta kuvin.

Ohessa Android Authorityn tekemä video asiasta. Tekniikka esiteltiin Googlen kehittäjätapahtumassa San Fransiscossa toukokuun lopulla.