Suomalaiset yritykset nousivat pilvilaskennan kärkeen Euroopassa

Suomen taloudella ei ehkä kaikin osin mene lujaa, mutta joissakin suhteissa osaamme olla kyllä edelläkävijöitä. Pilvilaskennassa Suomi oli viime vuonna Euroopan ykkönen. Hieman yli puolet, eli 51 prosenttia suomalaisista yrityksistä hyödynsi pilvisovelluksia ja -palveluita. Näin EU:n virallisen tilastoelimen Eurostatin tiedotteen mukaan:

Yhdysvallat on edelläkävijä pilvilaskennassa. Amerikkalaisista yrityksistä 75 prosenttia hyödynsi pilvipalveluita jo vuonna 2013. Cisco arvelee, että vuonna 2018 maailmanlaajuisesti tietojenkäsittelystä 80 prosenttia tapahtuu pilvilaskennan datahalleissa ja 20 prosenttia perinteisissä yritysten omissa keskuksissa.

Pilvilaskennassa menestyminen auttaa yrityksiä ja kansantaloutta toimimaan tehokkaammin. Siltä osin tilastossa kärjessä oleminen on ymmärrettävä hyväksi uutiseksi.

Olen useammassakin blogitekstissäni taustoittanut pilvilaskennan liiketaloudellista merkitystä, tässä yksi pidemmänpuoleinen näkemys parin vuoden takaa: http://innoyritys.blogspot.fi/2013/06/pilvi-on-yritykselle-valttamattomyys-ei.html 

Pilvilaskentaan liittyy tietoturva ja tietojen säilytys EU:n alueella. Eurooppaan onkin koko ajan noussut uusia kansainvälisiä ja kansallisia pilvilaskennan keskuksia tästä syystä. Tämän kevään CeBIT-messuilla Amazon oli näyttävästi esillä markkinoimassa viime syksynä avattua toista eurooppalaista pilvilaskennan keskustaan, joka avattiin Frankfurtissa. Amazonin toinen keskus on ollut jo joitakin vuosia Irlannissa. Tunnetut suomalaiset yritykset kuten Rovio ja Suunto ovat esimerkkejä Amazonin pilvilaskennan asiakkaista.

Amazon on johtava toimija pilvilaskennan saralla, yrityksellä on noin miljoona yritysasiakasta ja ne tulevat 190 eri maasta. Luku on korkea kun ajattelee, että YK:n listalle mahtuu 206 itsenäistä valtiota. Muista amerikkalaisista toimijoista todettakoon, että Googlella on EU:n alueella kolme tietokonekeskusta (joista yksi Suomessa), Microsoftilla neljä ja IBM:llä kolme. Muitakin amerikkalaisia ja kansainvälisiä toimijoita unionin alueella on, mutta edellä mainitut kuuluvat ns. suuriin nimiin. Isoista toimijoista myös Apple on tulossa kiristyneiden tietosuojavaatimusten osaltaan vauhdittamana Eurooppaan kahdella keskuksella, kun aiemmin yhtiön keskukset ovat olleet kaikki USA:ssa. Toinen keskuksista tulee Tanskaan, toinen Irlantiin.

Amazon vauhditti Hannoverissa CeBIT-messuilla EC2, AWS ja
S3 pilvipalvelujensa markkinointia persoonallisella messuautolla.