Saksa haluaa nousta digitaalitalouden jättiläiseksi

Liittokansleri Angela Merkel vauhditti huhtikuussa nais-
opiskelijoiden kiinnostusta ICT-opintoihin Berliinissä.
Kuva: Initiative D21 / Girls'Day-Auftaktveranstaltung

Tietoyhteiskunnan ja digitaalitalouden kehto saattaa hyvinkin olla Kalifornian Piilaaksossa, mutta maantieteellisesti meitä paljon lähempänä on valtio, joka on myös erittäin vahva digitalisaation edelläkävijä. Saksan teknologiateollisuus on maan tärkein selkäranka autotehtaineen ja konevalmistajineen. Sitten tuleekin jo ICT. Tämä näkyi maaliskuussa pidettyjen CeBIT-messujen yhteydessä. Tietotekniikka-alan opiskelijoita riitti alan suurimmilla ammattimessuilla.

ICT työllistää Saksassa lähes miljoona ammattilaista. Tietotekniikkaa, mukaan lukien erilaiset elektroniset laitteet - joihin yleensä kaikkiin sisältyy "älyä", maa vie vuodessa yli 30 miljardilla eurolla. Vertailun vuoksi, Suomi vei alan tekniikkaa viime vuonna 2014 noin 3,8 miljardilla eurolla. Saksan ICT-markkinoiden kokonaisvolyymi oli 151,9 miljardia euroa vuonna 2012.

CeBIT 2015 veti jälleen puoleensa runsaasti myös
IT-alan opiskelijoita.
CeBIT 2015 messuilla näkyi selvästi, mistä Saksa hakee lisää talouskasvua. Teollinen internet eli saksalaisittain Internet 4.0 nähdään kasvuveturina ja muutosvoimana. Nuorisoa halutaan ohjata alalle lisää. Tietotekniikan ja tekniikan ammattilaisista onkin pulaa jo tänään. Saksassa on tällä hetkellä 100.000 avointa työpaikkaa insinööreille ja IT ammattilaisten vajaus on 41.000 henkeä.

Ammattilaisia myös kyllä tosissaan koulutetaan lisää. Viime vuonna maan korkeakouluihin otettiin puoli miljoonaa uutta opiskelijaa, näistä 34.000 aloitti tietotekniikan opintojen parissa.

Saksan IT-markkinoilla toimivat ja työllistävät kaikki isot globaalit toimijat kuten Microsoft, Intel tai vaikkapa Ericsson, onhan Saksa ja sen 81 miljoonaa asukasta hyvin merkittävä markkina-alue jo itsessään. Merkittäviä saksalaisia ohjelmistotaloja ovat esimerkiksi maailman ERP-ohjelmistojen ykkönen SAP AG ja toinen talousohjelmistojen jätti Software AG. Laitepuolella on jättejä kuten Siemens, Miele ja Bosch.

Saksan teollisuus on tunnettu vahvasta perheyrittäjyydestä ja "Mittelstand" yrityksistä. Tämä pätee hyvin myös ICT-alaan, pienempiä mutta taloudellisesti vahvoja yrityksiä on paljon, joka ehkä käy hyvin ilmi saksalaisesta BITKOM:n eli alan teollisuuden omasta jäsenluettelosta.

Ei liene vallan väärin otaksua, että Saksan liittotasavalta, joka muutenkin on keskeisiä kauppakumppaneitamme, on ICT-puolella jatkossa yhä tärkeämpi markkina-alue ja yhteistyökumppani. Maa on sen verran keskeinen, että saksankielen taitoa kannattaisi Suomessa edistää pontevammin myös ICT-alalla.