Robotisaatio takeltelee Suomessa

Applen iPhone ja iPad -laitteita valmistavan Foxconn Technology Groupin tavoitteena on, että yrityksen kokoonpanolinjan töistä robotit hoitaisivat 70 prosenttia kolmen seuraavan vuoden sisällä. Tällä hetkellä yrityksen palkkalistoilla on yli miljoona työntekijää. Näiden lisäksi tuotannossa käytetään jo tänään arviolta 50.000 robottia.Yritys on valmistanut omia robottejaan vuodesta 2007 lähtien ja niitä valmistuu noin 10.000 vuodessa Wall Street Journalin mukaan.

Robotit, joiden käyttöönotossa ja soveltuvuudessa Applen vaativien tuotteiden valmistukseen on ollut omat haasteensa, tekee mielenkiintoiseksi se, että niitä käytetään intensiivisesti Kiinassa - maassa jota on pidetty edullisena työvoimakustannuksiltaan. Kiina olikin vuonna 2014 maailman suurin teollisuusrobottien ostaja ja kyseinen markkina kasvoi edellisvuodesta 54 prosenttia. Kakkossijalla oli Etelä-Korea. Sitten perässä tulivat Japani, Yhdysvallat ja Saksa.

CeBIT messuilla oli tänä keväänä hieno demonstraatio, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa ohjasivat KUKA-teollisuusrobotteja, jotka työstivät eri muotoisia polystyreenikappaleita ja latoivat ne hyllyyn. Internet 4.0 palaset alkavat olla paikallaan.

Robottien tiheydessä 10.000 työntekijää kohden johtava maa on edelleen Etelä-Korea, jossa oli 437 robottia / 10.000 työntekijää, seuraavina tulivat Japani, Saksa, USA ja viidentenä Kiina. Esimerkiksi Saksassa on robotteja kymmenen kertaa enemmän työtekijöitä kohden kuin Kiinassa. Tilastossa on listattu maat, jotka viime vuonna hankkivat kappalemääräisesti eniten robotteja. Kiinan kasvukiri on kuitenkin hurja ja maa ohittaa nykyisellä investointivauhdilla sekä Euroopan Unionin että Yhdysvallat jo vuonna 2017. Arvio perustuu Kansainvälisen Robotiikkayhdistyksen (IFR Statistical Department) tilastolliseen analyysiin.

Suomi oli robottitilastoissa vielä hyvällä sijalla vuonna 2011, jolloin meillä oli hieman enemmän robotteja työtekijämäärän nähden kuin USA:ssa ja hieman vähemmän kuin Ruotsissa, jossa suhdeluku oli 150 / 10.000 työntekijää.  Huolestuttavaa on, että robottikannan kasvu eli robotisaatio on pysähtynyt. Jos vuonna 2013 USA veti kaulaa Suomeen. Tosin myös Ruotsin robottikanta näyttää jämähtäneen paikoilleen.

Ei niin, etteikö Suomessa moni ymmärtäisi robotiikan ja uutta teollista vallankumousta lupaavan teollisen internetin keskinäistä yhteyttä. Monet merkit viittaavatkin siihen, että robotisaation uusi kasvuaalto on lähivuosina tulossa meillekin tekoälyn, anturitekniikan ja teollisen internetin kehityksen vauhdittamana.

Helsingin Messukeskuksessa järjestetään Robottiviikon kick-off tapahtuma 10. kesäkuuta klo 13 - 17. Ilmoittautua voi vaikka Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1437758416520157/ . Lisää itse tapahtumasta: http://roboticsfinland.fi/robottiviikkokickoff.html. Esillä on asiaa niin virtuaaliroboteista, hoivaroboteista kuin robottiautoista, plus muuta kiinnostavaa.