Lisätyn todellisuuden sovellukset arkipäiväistyvät

Virtuaalimalli talosta leijuu omalla työpöydällä.
Demosovelluksen lataat osoitteesta www.vuframe.com
Android-puhelimen kamera tunnistaa asiakirjan ja heijastaa
talon 3D-mallin ikään kuin paperin päällä näkyväksi.
Lisätty todellisuus eli augmented reality (AR) on tulossa helpottamaan ja viihdyttämään arkipäiväämme. CeBIT messuilla oli tänä vuonna esillä jälleen iso joukko erilaisia lisätyn todellisuuden ratkaisuja ja tekniikoita.

Mistä asiassa on kyse? Lisätyn todellisuuden sovelluksissa yhdistetään tietokoneella tuotettua kuvaa ja informaatiota luonnollisiin maisemiin ja esineiden päälle, joita katsellaan kameran silmän kautta.

Kamera ja heijastustekniikkaa on kolmea päätyyppiä. Kyseessä voivat olla kädessä pidettävät sovelluksia, kuten oheisissa kuvissa oleva älypuhelin- ja tablettisovellus. Virtuaalinäyttö voi olla myös päässä pidettävä, esimerkiksi älykkäät silmälasit (vaikkapa Google Glasses) tai kolmantena vaihtoehtona näyttö heijastetaan kohteen pintaan tai kohdetilaan.

Lisätyn todellisuuden sovellutukset ovat jo sen verran pitkällä, että niitä pystyy kuka tahansa kokeilemaan  omalla älypuhelimella. Myös hyvin maanläheisiä käytännön sovelluksia on tulossa, esimerkiksi isot autovalmistajat kuten Volkswagen pyrkivät hyödyntämään lisätyn todellisuuden teknologiaa autojen tuotannossa ja huollossa.

Luxusluokan autoissa oma lukunsa ovat lisättyä todellisuutta edustavat HUD- eli Head-up Display -näytöt. Näitä on pitkään käytetty etenkin sotilaslentokoneissa, mutta ovat nyt siirtymässä kalliimman hintaluokan autoihin kuten Volvo XC90:een ainakin lisävarusteeksi. Näissä sovelluksissa kuljettajan näkökenttään tuulilasin kohdalle projisoidaan kuljettajaa hyödyntävää tietoa kuten ajo-ohjeita, yöajoa helpottavaa mittatietoa ja lämpökamerakuvaa sekä luonnollisesti erilaista kuljettajan ajon kannalta kunakin hetkenä tarvittavaa mittaritietoa.

 CeBIT:ssä oli esillä kaksi lisätyn todellisuuden sovellusta, joissa esiteltiin, miten tekniikka sopii Volkswagen XL1 hybridiauton huoltoon. Esillä oli tablettisovellus, jolla asentaja näkee kohteen osat ja huollon vaatimat toimenpiteet samasta kulmasta ja koossa, josta hän itse osoittaa autoa tabletilla. Toisessa sovelluksessa hyödynnetään tekniikkaa, jossa lisätyn todellisuuden kuva projisoitiin dynaamisesti kohdalleen auton oveen järjestelmän seuratessa neljään eri pisteeseen laitettujen kohdistuspisteiden avulla.


Metaio on yritys, joka on kehittänyt MARTA huoltosovelluksen
Volkswagen XL1:een.
Markkinoinnille ja sähköiselle kaupankäynnille lisätty todellisuus antaa myös uutta potkua. Tuotteita pystyy tekniikalla demonstroimaan niiden lopullisessa käyttöympäristössä ilman että taloa on rakennettu tai tuotantolaitteistoa asennettu tehtaaseen paikalleen. Lisätyn todellisuuden ohjelmistoista eräs tunnetuimmista on Augment, jolla yritys voi tehdä omista 3D CAD-piirustuksistaan Augmented reality sovelluksia. Maksuttoman Appsin ohjelmistosta on ladattavissa sekä Apple että Android-laitteisiin. Sovelluksella voi kokeilla vaikkapa, miten juoma-automaatti istuisi oman toimiston tiloihin tai miltä työpöytä näyttää kun siinä kasvaa sieni...