Esineiden ja asioiden internet odottaa 5G-verkkojen tuloa


Teollinen internet ja 5G-verkot olivat vahvasti esillä CeBIT-messuilla.
Internet of Things, IoT, esineiden ja asioiden internet on keskustelun, "kohinan" ja tuotekehityksen kohteena hurjassa nousussa. Jos ja kun miljardit laitteet ja tuotteet saadaan kytkettyä samaan verkkoon, tarvitaan hurjasti lisää verkkokapasiteettia ja valtaisa määrä langattomia laitteita, joilla liitynnät pystytään tekemään taloudellisesti. Tässä tulossa oleva 5G-tekniikka näyttelee merkittävää osaa.

CeBIT 2015:ssä Vodafone oli yksi yritys, joka rummutti uuden huippunopean 10 Gbit/s 5G-verkon tuloa. Nykyisissä 4G verkoissa on päästy Suomessa 100 megatavun nopeuksiin.

Uusi 5G-verkko lupaa tosiaikaista internetiä, joka mahdollistaa esimerkiksi itsestään ohjautuvat autot. Nopeuden lisäksi 5G-verkon latenssi eli kansanomaisesti viive yhden datapaketin lähettämisestä sen paluuseen on huomattavan lyhyt. Esimerkiksi ADSL-verkossa latenssi on tyypillisesti 8 millisekuntia kun 5G-mobiiliverkossa se jää yhteen millisekuntiin.

Teräväpiirtoisen 8 gigatavun elokuvan lataaminen vie 5G-verkossa kuusi sekuntia, kun se 4G verkossa vie seitsemän minuuttia ja 3G-verkossa yli tunnin. Uudessa verkkoarkkitehtuurissa jopa ultra high definition -videon pitäisi pystyä siirtymään reaaliaikaisesti.

Joitakin vuosia 5G-verkkojen tuloon vielä menee. Kiinalainen Huawei testaa 5G-verkkoa Münchenissä, mutta asiantuntijat arvelevat uuden verkkostandardin yleistyvän vuoden 2020 jälkeen. 

Huawei on tämän vuoden alkupuolella esitellyt 4.5G-ratkaisun, joka tulee markkinoille vuoden 2016 aikana. Siinä on jo joukko uuden 5G-verkon ominaisuuksia kuten enemmän samanaikaisia yhteyksiä ja lyhyemmät latenssiajat kuin nykyisissä 4G-verkoissa. Latenssiaikojen pitäisi pudota nykyisestä 50 millisekunnista noin 10 millisekunnin kehykseen. Uusi LTE-M standardi vauhdittaa osaltaan IoT:n yleistymistä kun yhdessä tukiaseman solussa pystytään rakentamaan yhteys jopa 100.000:een internet-laitteeseen - kun se nykyisissä 4G-soluissa onnistuu vain tuhanteen laitteeseen.

Suomella on tunnetusti monta rautaa tulessa 5G-puolella, vaikka se ei Hannoverissa erityisesti näkynytkään. VTT ja Oulun yliopisto rakentavat Suomen ensimmäistä 5G-testiverkkoa Tekesin 5thGear teknologiaohjelmassa. Konsortiossa ovat mukana Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications CWC, Anite Finland, Elektrobit, Eltel Networks, EXFO, Haltian, Indalgo, MediaTek, Nokia, Oulun kaupunki, Pehutec, Pulse Finland Oy, Sarokal Test Systems, Viestintävirasto ja Yleisradio.