Big data antaa mahdollisuuden isojen ongelmien ratkaisuun

Meitä on paljon - ja lisää syntyy jatkuvasti. Kun blogin kirjoittaja syntyi vuonna 1958, maapallolla eli 2,9 miljardia ihmistä. Tänä vuonna meitä on jo 7,3 miljardia. Kukaan ei luonnollisesti tiedä, miten paljon väestö vielä kasvaa. Kasvua hillitsee ainakin viljelykelpoisen maan ja muiden luonnonresurssien määrä.

Vihreä vallankumous, johon liittyy geenitekniikan ja viljelymenetelmien kehitys, ovat taanneet tähän asti ruuan kasvalle väestölle. Jatkossa yhä enemmän apua tulee tietotekniikan uusista edistysaskeleista kuten Big datasta. Tämä näkyi yllättävänkin vahvasti tämän kevään CeBIT-messuilla.

SAP:n osastolla viljelymaa erottui ja herätti erityistä
kiinnostusta kaiken tietotekniikan keskellä.
Eräs näyttävimmistä Big datan esittelyistä maatalouden kehittämiseksi messuilla oli SAP AG:n osastolla. Euroopan suurimpana ja maailman neljänneksi suurimpana ohjelmistotalona SAP esitteli sovellusta, jolla maatilan peltojen lannoitus ja hoitotoimet voidaan optimoida analysoimalla anturien keräämää datamassaa osapuilleen reaaliaikaisesti. Ratkaisu toimii maatilan päätöksentukijärjestelmänä (DSS). Anturit keräävät SAP:n huippumoderniin HANA-tietokantaan tiedot lämpötilasta, valon määrästä ja maaperän kosteudesta suoraan pellolta.

Luonnollisesti uusi digitaalinen maatalous (digital farming) on verkottunut yhtä lailla kuin teollinen internet. Myös maatiloilla aletaan puhua asioiden internetistä, IoT:stä (Internet of Things). Agronomit ja agrologit puhuvat näissä yhteyksissä myös tarkkuusviljelystä tai precision agriculture -tekniikoista.

Ohessa SAP:n tuottama messuvideo asiasta, kiinnostava jopa kotipuutarhurin kannalta: