3D tulostaminen siirtyy Terminaattori-aikaan

Unohtakaa kaikki mitä tiedätte tai luulette 3D-tulostamisesta. Perinteinen (kuulostaa hassulta termiltä) 3D-tulostaminen vie tapauksesta riippuen tunteja, jopa päiviä. Nyt julkisuuteen tullut amerikkalainen yritys Carbon3D tekee muoviosien tulostamisesta 25 - 100 kertaa nopeampaa kilpaileviin menetelmiin verrattuna.

Terminator 2 elokuvassa robottigangsteri syntyy metalliliemestä. Carbon CLIP-teknologialla (Continuous Liquid Interface Production) tämä onnistuu kaupallisesti jo ensi vuonna. Paitsi huippunopeaa 3D tulostamista, CLIP-teknologia mahdollistaa sileiden valupintojen tulostuksen. Tämä on iso ero nykyisiin kerros kerrokselta syntyviin enemmän tai vähemmän sahalaitaisiin 3D objekteihin.

Yrityksen verkkosivu on osoitteessa carbon3d.com.

Washington Postin raportti yrityksen kehittämästä - voinee rehellisesti kutsua vallankumouksellisesta teknologiasta: 


CLIP-teknologia on myös tieteellinen läpimurto. Science-lehti, joka on maailman arvostetuimpia tiedelehtiä, on juuri julkaissut tekniikasta sen kehittäjien artikkelin

Teknologia lupaa paljon 3D tulostamiseen tapauksissa, jolloin muoviosat (monolithic polymeric parts), joiden koko jää muutamasta millistä muutamaan kymmeneen senttimetriin ovat sitä, mitä haetaan. Nykyisin 3D-tekniikalla pystytään tuottamaan ja halutaan myös metallitulosteita, betonitulosteita, jopa 3D-tulosteita suklaasta - näihin CLIP-teknologia ei kaiketi sovellu. 

Pohjois-Karoliinassa 2013 perustettu yritys toimii nykyisin Piilaaksossa ja sen takana ovat raskaan sarjan riskirahoittajat Sequoia ja Silver Lake. Tässä on disruptiivinen teknologia, joka saattaa monessa kohden aidosti muuttaa kilpailun pelisääntöjä usealla eri toimialalla ja ihmisten arkipäivässä.