Mainosmajakat leviävät kauppakeskuksiin - lyhyesti iBeacon-tekniikan mahdollisuuksista

Älypuhelin navigointivälineenä ostoskeskuksessa. Älypuhelin älykkäänä lähiympäristöstä löytyvien kaupallisten palvelujen analysaattorina. - Nämä ovat eräitä tapoja, joilla uusimmat iPhone ja Android-puhelimet ja niiden käyttäjät pystyvät seuraamaan ympäristöään Applen kehittämällä iBeacon-tekniikalla.

QR-koodit, NFC ja RFID-tunnisteiden lukumahdollisuudet eivät ole lyöneet läpi kuluttajakäytössä, vaikka uusissa älypuhelimissa on kyky ymmärtää näitä kaikkia.

Apple julkisti iBeacon-tekniikan kaksi vuotta sitten. Tekniikka hyödyntää Bluetooth 4.0 -standardia, joka on lyhyen kantaman radiotekniikkaan perustuva langaton tiedonsiirtotekniikka. Taustalla on Nokian kehittämä älykäs vähän energiaa kuluttava Smart Bluetooth-tekniikka. Lähes kaikki uudet puhelimet hyödyntävät tätä Smart Bluetooth-ominaisuutta (Bluetooth LE)  ja kykenevät lukemaan noin 100 metrin sisäpiirissä olevia lähettimiä. Hyvissä olosuhteissa kantama voi olla jopa 150 metriä.

Uudella iBeacon-tekniikalla kauppiaan on mahdollista perustaa "lähetysmajakoita tai mainosmajakoita". Ne aktivoivat Bluetooth-tiedonsiirrolla kuluttajien älypuhelimissa olevia sovelluksia, silloin kun käyttäjä on sen sallinut. Majakka ei lähetä muuta kuin aktivointikoodin älypuhelimessa olevaan sovellukseen. Sovellus sitten joko mobiilidatan tai wifin avulla menee iBeaconin aktivoimaan verkko-osoitteeseen tai muuhun toimintaan. Verkko-osoitteen web-sivu tai muu toiminto näkyy sitten älypuhelimen ruudulla.

Ostoskeskuksessa liikkuessaan kauppias voi näin ilman puhelinmaksuja lähettää kiinnostavia tarjouksia myymälässä tai sen läheisyydessä liikkuville ihmisille. Sovellusmahdollisuuksia on paljon, esimerkiksi jo saapuessasi ostoskeskukseen, voi järjestelmä kytkeä puhelimessa automaattisesti näkymään alueen kartan ja listan eri myymälöiden erikoistarjouksista.

Lähettimet iBeacon-toteutuksiin maksavat muutamia kymmeniä - satoja euroja asennuksen laajuudesta riippuen ja vaadittavassa sovelluskehityksessä liikutaan myös hyvin kohtuullisessa hinnoittelussa kuten mobiiliapplikaatioiden kohdalla yleensäkin on asian laita. Kaiken kaikkiaan iBeaconit ovat hyvin kiinnostavaa uutta teknologiaa, joka on saatavissa nopeasti ja kustannustehokkaasti käyttöön.

Helsinki-Vantaan lentokentälle on rakennettu jopa 300:n iBeacon-laitteen ja wifi-reitittimen kokonaisuus lentomatkustajien palveluun viime vuoden aikana. Kyseessä lienee mittavin suomalainen iBeacon-tekniikan sovellus.