Valitse varma menetelmä epävarmassa maailmassa: Lean ja EKS

Digitaalisen viestinnän ja ohjelmistotekniikan liiketoiminnassa monet asiat muuttuvat nopeasti. Liiketoimintamallien ja tulevaisuuden ennakointi on suuren epävarmuuden aluetta. Liiketoimintaa pitää pystyä jollakin johdonmukaisella tavalla hahmottamaan ja ennakoimaan. Perinteinen jäykkä budjetointi vuosi - kolme vuotta - viisi vuotta eteenpäin on malli, jota olisi hauska käyttää, jos siitä olisi jotakin hyötyä.

Jäykkä budjetointimalli toimii edelleen ehkä parturi-kampaamossa ja muissa hitaasti muuttuvissa palvelubisneksissä, mutta kovin heikosti suuren epävarmuuden toimialoilla kuten ohjelmistotaloissa.

Mikä neuvoksi. Muutosjohtamisen ja start-up vaiheen yrittäjille omat henkilökohtaiset välineet, joita suosittelen, ovat Lean-metodi ja EKS.

Metodit muistuttavat monessa suhteessa toisiaan. Leanista on paljon kirjallisuutta englanniksi, EKS-menetelmään pääsee parhaiten kiinni kohtuullisella tai sitä paremmalla saksantaidolla.

Lyhyt johdanto Eric Riesin kehittämään Lean Metodologiaan

Saksassa suosittu ja monta menestystarinaa synnyttänyt kapeikkojen tunnistamisen kautta tapahtuva kasvustrategia EKS eli Engpasskonzentrierte Strategie on menetelmä, jonka on kehittänyt professori Wolfgang Mewes. Menetelmässä kasvua rakennetaan seitsemänvaiheisella työskentelytavalla, osin laajemmalla työkalupakilla kuin Leanissa, joka taas painottaa systemaattista mittaamista.

EKS-menetelmällä on Suomessa oma edustaja Bruno Lange Oy, samoin Lean-konsultteja ja myös suomenkielistä kirjallisuutta löytyy metodista. Niklas Modigin muutosjohtamisen kirjaa "Tätä on Lean" on myyty viime syksynä jo melkein 10.000 kappaletta.

Blogin kirjoittajan yrityksessä Lean ja EKS-menetelmiä käytetään eri liiketoimintaprosessien ja strategian kehittämisen työkaluina. Suosittelen molempiin menetelmiin perehtymistä lämpimästi.