YouTube valmistautuu Ultra HD televisioiden aikaan

YouTubesta löytyy jo joitakin Ultra HD eli 4K-videoita.
Monet meistä ovat juuri tottuneet ajatukseen, että Yleisradion televisiokanavia voi katsoa maaverkossa olevilla televisioilla teräväpiirtona eli HD-lähetyksinä. Kehitys ei luonnollisestikaan pysähdy, vaan  markkinoille on työntymässä jo Ultra HD-vastaanottimia ja niiden myötä uusi terävääkin terävämpi lähetysstandardi.

Se mikä näkyy lähivuosina entistä tarkempana kuvana kotitelevisioissa, näkyy jo myös työpaikan monitoreissa ja YouTuben tarjoamissa verkkopalveluissa. Ultra HD:n haaste on sen vaatima datasiirtokaista. Ultra HD tarkkuus on nelinkertainen teräväpiirtotelevisioihin verrattuna, se merkitsee siis myös moninkertaista datamäärää Ultra HD -kuvan muodostamiseksi.

Jotta tyypillisillä internet-yhteyksillä olisi jotakin käyttöä (siis ilman kuitua, tai jopa kuituverkoissa) Ultra HD -lähetysten vastaanottamiseksi, pitää kuvaa pakata rajusti. YouTube, joka on Googlen palvelu, on valinnut streaming- eli suoratoisto-tekniikaksi VP9-tekniikan. Uusi avoimen lähdekoodin pakkaustekniikka pystyy tiivistämään videotiedostot puoleen siitä, kuin mihin aiemmin käytetyt koodaukset MPEG-4 tai H.264 kykenevät. Uusi standardi, joka kilpailee vastaavan HEVC-tekniikan kanssa, tulee vaatimaan laitevalmistajilta teknistä tukea, eli laitteita jotka suostuvat lukemaan VP9-pakattua datavirtaa. Näyttääkin siltä, että iso joukko tekniikan isoja nimiä kuten Intel, Qualcomm, Nvidia, Mediatek, LG, Samsung, Philips ja niin edelleen ovat päättäneet tukea uutta VP9-standardia.

Google tarjoaa YouTube-palvelussa jo nyt joitakin Ultra HD eli UDTV -videoita. Niitä pystyy katselemaan ihan millä tarkkuudella hyvänsä, riemu lienee tietysti suurin jos kuuluu siihen harvojen joukkoon, jolla laitteiden suorituskyky riittää videoiden seurantaan uudella huipputarkkuudella.

Minkälaisista datamääristä puhutaan yhden Ultra HD -elokuvan kohdalla? Tiedostokoot ovat hulppeita 30 - 60 gigatavuun yhtä kokoillan elokuvaa kohden.

Laitteita on tullut markkinoille runsaasti

Ultra HD televisioita ja Blue ray -soittimia on markkinoilla jo runsaasti. Hakusana Ultra HD antaa esimerkiksi Verkkokauppa.com -palvelusta vastauksena 209 tuotetta blogin kirjoituspäivänä. Ultra HD laitteilla kuten televisioilla on vielä aika hulppea hinta, kuten uudella tekniikalla tuppaa lähes aina olemaan. Jopa kännyköihin on tullut Ultra HD -tarkkuus videoihin, näistä esimerkkinä Samsungin uutuus Samsung Galaxy S5 -puhelin.

Toimiston PC-kannassa uudet 3840*2160 pisteen Ultra HD -tarkkuuden näytöt vaativat myös tietokoneiden näytönohjainten uusimista tai kokonaan uusia tietokoneita tehokkailla ohjaimilla. Uudet näytönohjaimet kuten GeForce GTX Titan tai saman valmistajan GTX 760 tukevat Ultra HD huippumonitoreita. Sen sijaan parin vuoden ikäinen tietokone, jossa on esimerkiksi GeForce 620 näytönohjain yltää parhaimmillaan "vain" 2560*1600 tarkkuuteen.

Pitkälle on tultu vuodesta 1987, jolloin IBM julkisti PS/2 koneiden yhteydessä VGA-videostandardin. Siinä terävin kuva muodostettiin 640*480 pisteellä ja 16 värillä. Ultra HD:ssä väritoisto on täydellinen, miljardin luokkaa - siis huomattavasti enemmän kuin mitä ihmisen aistit pystyvät luonnollisesti havaitsemaan. Ihminen ja muut isot ihmisapinat pystyvät tunnistamaan noin miljoona värisävyä.

Ultra HD monitoreita on luonnollisesti myös tullut jo markkinoille. Dell toi tammikuussa markkinoille 24- ja 32 tuumaiset Ultra HD monitorit. Kahdenkymmenenneljän tuuman näytön hinta toukokuussa oli noin 900 euroa. Ja esimerkiksi Samsungilta tulee kesäkuussa 28 tuuman (71 cm) Ultra HD monitori, jonka hinta asettuu alle 700 euron.

Aiheesta aiemmin:
http://guutiset.blogspot.fi/2012/12/mika-tulee-hdtvn-jalkeen-kuitua.html

Uudista verkkosivusi - näytä hyvältä kaikissa laitteissa - www.hypermedia.fi