Selaimella toimiva taitto-ohjelma


Lucidpressillä kuka tahansa pystyy taittamaan esitteen selaimella.
Adobe on tunnettu ja tunnustettu graafisen alan ohjelmistojen tekijänä. Adoben taitto-ohjelma Indesign on markkinajohtaja ja jokaisen ammattilaisen arvostama työkalu painotuotteiden suunnitteluun. Tosin joissakin suunnittelutöissä - ja omien mieltymysten mukaan - Adoben Illustrator kilpailee Indesignin kanssa. Taittoohjelmien kevyempään sarjaan on nyt tullut Lucidpress tarjoamaan taitto-ominaisuuksia täysin selainpohjaisena ohjelmistona - suoraan pilvestä.

Toimistossa tarvitaan edelleen erilaista esitettä ja monimutkaisempaa dokumentaatiovihkosta. Monessa yrityksessä niitä on tehty Microsoftin Publisher -ohjelmalla, joka tulee Office-paketin mukana.

Niissä yrityksissä ja yksityiskäytössä, jossa on tarvetta pienimuotoiseen taitto-ohjelmaan, tuo Lucid Software Inc.:n Lucidpress-ohjelmisto mielenkiintoisen vaihtoehdon. Taittamiseen tarvitaan enää selain ja internet-yhteys. Ohjelman saa käyttöön maksutta ja lisäominaisuuksia, kuten Google Apps for Business -integraatio löytyy maksullisesta versiosta. Maksuttomassa versiossa levytilaa on käytettävissä 100 MB ja sillä pystyy taittamaan ja tallentamaan taittotyön paino-PDF:ksi. Maksullisista versiosta löytyy luonnollisesti 30 päivän maksuton koeversio.

Pikakokeilun perusteella voin todeta, että sujuu tuo taitto selaimellakin. Luonnollisesti käyttökokemus jää kauaksi Indesignin ammattiominaisuuksista - mutta niin on eroa hinnassakin. Adoben Indesign-pilvipalvelun hinta on yhtä käyttäjää kohden kirjoituspäivänä 25 euroa kuukaudessa. Adoben tapauksessa pilvipalvelu hoitaa ohjelmistopäivitykset ja vastaavat temput, itse taitto-ohjelma asennetaan edelleen PC:lle tai Maciin, taittoa ei siis tehdä selaimella.

Microsoftin Publisher, joka pitää asentaa PC:lle, on myös käyttömukavuudessa ja ominaisuuksissa edellä Lucidpressiä. Toisaalta on muistettava, että Lucidpress edustaa pioneerina täysin selaintaitto-pohjaista ohjelmaa. Huomioiden selainpohjaisten ohjelmien nopean kehityksen, voinee otaksua sen kehittyvän jatkossa nopeasti tai saavan muita vastaavia kilpailijoita. Taittotyö siis siirtyy myös pilvipohjaiseksi.

Lucidpressin etuina ovat erittäin alhainen kynnys taiton teon oppimiseen, pilvipohjaisuus ja hinnoittelu.

Google Apps -integraatiolle tulee tosin hintaa  mielestäni turhan paljon, hinta pomppaa Lucidpressillä 350 euroon vuodessa. Mr. Bass Online esittelee ja kommentoi Lucidpressiä omassa blogissaan kiinnostavasti.