E-kirjat & inforäjähdys

Googlen hakukone on tehnyt tiedon hakemisesta salamannopeaa. E-kirjat ovat tuoneet saman ilmiön kirjojen lukemiseen ja etenkin niiden hankintaan. Kirjastojen digitalisointi on jo varsin pitkällä lukuisten kansallisten hankkeiden johdosta. Digitalisointiin on tuonut "turbovääntöä"myös Google Books skannaushanke. Maaliskuussa 2012 Google oli skannannut valittujen huippuyliopistojen kirjastojen kokoelmista 20 miljoonaa kirjaa. Huhtikuussa 2014 skannattujen kirjojen määrä nousi jo yli 30 miljoonan nimikkeen.

Google Books -hanke palvelee Googlen liiketoiminnassa varmaan useampaakin eri tarkoitusta.  Yhtiö itse ilmoittaa tarkoituksena olevan maailman kaikkien julkaistujen kirjojen - kaikilla kielillä - saamista virtuaaliseen kortistoon, josta niitä on helppo hakea. Jo nyt sivustolta pystyy tekemään monipuolisia hakuja ja löytää nopeasti palveluita joista kirjan voi hankkia helposti itselleen.

On arveltu, että maailman koko kirjatuotannon tekstien lataaminen yhteen jättiläismäiseen tietokantaan mahdollistaa myös huippuluokan tekoälyratkaisun kehittämistä. - Googlelle syntyy tietokanta, joka sisältää kaiken mitä ihmiskunta on tähän asti oppinut ja tallentanut kirjamuotoon.

Googlen skannaamista kirjoista lähes kaikki eli 93 prosenttia ovat tähän asti olleet tietokirjallisuutta. Skannattavaa riittää. Vuonna 2010 yhtiö arveli, että maailmassa oli julkaistu 130 miljoonaa yksittäistä kirjanimikettä - ja vuosittain uusia kirjoja kirjoitetaan noin 2,2 miljoonaa lisää! Suomenkielistä kirjallisuuttakin tulee vuosittain yli 13.000 nimikkeen verran lisää. Yhtiö on kuitenkin arvellut saavansa skannusurakan päätökseen tämän vuosikymmenen lopussa.

Haasteen Googlen kirjojen tallentamiseen ja varsinkin verkossa näyttämiseen ovat tuoneet tekijänoikeuksiin liittyvät riidat, joista yksi merkittävä on edelleen USA:ssa menossa seuraavaan oikeusasteeseen.

Suomenkielistä kirjallisuutta älypuhelimeen

Jännityskirjoja ja kaunokirjallisia teoksia löytyy verkosta valtaisa määrä Google Booksin ulkopuolelta sähköisen kirjallisuuden verkkokaupoista ja kirjastopalveluista. E-kirjojen myyjiä on tullut myös Suomeen jo lukuisia.

Moni Android-puhelimen käyttäjä lienee hiljan havainnut, että - yllätys, yllätys - myös Google Play -myymälästä löytyy e-kirjoja valtaisa määrä. Joukossa on sekä maksullista että maksutonta kirjaa. Valikoiman tekee erityisen kiinnostavaksi suomen- ja ruotsinkielisen kirjavalikoiman tulo myymälään.

Googlen e-kirjoissa tiedostomuotona on yleensä ePub, joka mahdollistaa kirjan tekstikoon joustavan säädön omien mieltymysten mukaiseksi. Joissakin Play-myymälän vanhemmissa kirjoissa teoksen pystyy lukemaan vain alkuperäisen sivukuvan mukaisessa muodossa ja noita kirjoja älypuhelimella ei kyllä jaksa lukea hankalan käyttöliittymän vuoksi. PC:llä vanhan kirjan lukeminen kuvasivuina sen sijaan pelittää, tai riittävän isolla tabletilla.

Google on selvästi noussut haastajaksi Amazonin e-kirjojen liiketoiminnalle. Amazonin Kindle-lukulaitteet ja -lukuohjelmat ovat edelleen ykkösasemassa käytettävyydeltään - ja myös yksikköhinnoiltaan. Google tulee niitä kuitenkin lähelle niin älypuhelinten, tablettien kuin PC:n ruudulta tapahtuvan kirjojen lukusovellusten osalta. Pohjoismaisten kielten kirjavalikoiman kohdalla Google Playn myymälä menee Amazonin ohi, mutta myymälän palvelutasossa ja navigoinnissa Amazon on edelleen haastajaa reilusti edellä.

Google Play myymälästä löytyy nykyisin myös suomenkielistä kirjallisuutta, jota on helppo lukea vaikka älypuhelimella tai jopa PC:n ruudulla.


Applella on myös pitkään ollut tasokas e-kirjakauppa netissä. Applen iBooks myymälässä on myös laajahko valikoima suomenkielistä uutta kirjallisuutta. IPadin ja iBooksin "hyllyyn" ladattujen kirjojen käyttökokemus on kokonaisuudessaan miellyttävä, joskaan se ei täysin yllä e-Ink näyttöä käyttävien lukulaitteiden kuten Kindle Paperwhite -mallin tasolle.

Tuon arvion olen muodostanut henkilökohtaisten käyttökokemusteni perusteella Kindle, Android ja iOS (Apple) e-kirjamaailmoista, sekä niihin liittyvien pääte- ja lukulaitteiden käyttäjänä.

Hyvä kotimainen kokonaiskatsaus e-kirjojen tilanteesta: http://www.klaava.fi/Kirjat/Suomenkielisi_e_kirjoja_saa_n_ist_kaupoista

PS. Microsoftilla on e-kirjapuolella vielä hieman työtä konekäännösten ja kirjakaupan viimeistelyn kanssa. Tässä näyte Windows 8.1 version "kirjahyllyn" käyttöliittymästä. Laske kielivirheet!