7 päivää Google-uutisia

Pilvipalvelut ja Google ovat blogin pitäjälle melkoinen aarreaitta uutismielessä. Olen pyrkinyt poimimaan blogin aiheiksi sellaisia juttuja, joista olisi laajemminkin kiinnostusta ja hyötyä täällä koto-Suomessa. Valintoja ja karsintaa on pakko tehdä, vaikka kiinnostavia juttuja kyllä riittää.

Viimeksi kuluneiden parin viikon aikana maailman mielenkiinto on painottunut Ukrainan, Venäjän ja Krimin kriisin tapahtumien seurantaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tietotekniikan alueella jatkuisi myös uutistulva.

Kansainvälisestä uutisvirrasta otteita ja tiivistelmää Googlen & pilvipalveluiden näkökulmasta viimeksi kuluneiden seitsemän päivän ajalta 13.3 - 19.3.2014:


  • Chromecast, Googlen langaton edullinen mediatoistin tulee myyntiin myös Iso-Britanniassa. Suomessa usb-tikun näköinen ja kokoinen laite on ollut myynnissä jo pidempään. Chromecastin avulla esimerkiksi Chrome-selaimen sisältö on helppo näyttää television ruudulla tietokoneelta "striimaamalla" eli suoratoistolla. Samoin YouTube ja Netflix-videoiden näyttö helpottuu laitteella.

  • Google dokumentteihin ja taulukoihin voi nyt upottaa kolmannen osapuolen sovelluksia, joista useat maksuttomia. Oheisessa kuvassa näkyy esimerkkejä saatavilla olevista laajennuksista. Sanakirjoja, käännöstyö- ja piirtotyökaluja, bibliografian työstämiseen tarkoitettuja ratkaisuja - valikoimaa on aika paljon jo nyt alussa. 
  • Android Wear projekti tuo Android-puhelimista tutun älykkyyden puhetta ymmärtäviin älykelloihin ja älyvaatteisiin. Osaa uusista tuotteista odotetaan markkinoille vielä tämän vuoden aikana. Hankkeeseen ovat lähteneet valmistajista muun muassa LG, HTC, Motorola, Samsung ja Asus. "Puhu kellollesi tai villapaidallesi ja kysy lähes mitä tahansa, se vastaa ja neuvoo" -aika lienee pian käsillä. 
  • Bostonissa on avattu Google "Streetview ja Maps" tekniikkaa hyödyntävä upea virtuaalimuseo, jossa voi kävellä museon tiloissa ja ihailla maailman taideaarteita. Virtuaalimuseo on Isabella Stewart Gardner Museum - ja vaellus museossa toimii hienosti ainakin Chrome-selaimella.
  • Google Driven tallennustilan hinta putosi radikaalisti. Google Apps for Business käyttäjän tilillä 30 Gt levytilaa kuuluu perushintaan. Lisälevytila maksaa nyt 1,99 dollaria kuukaudessa / 100 Gt tai sitten voi ottaa esimerkiksi 1 Teratavun pilvitilan vajaan 10 dollarin (7,1 euron) kuukausimaksulla. TechCrunch on vertaillut kilpailijoiden kuten Dropboxin, Applen ja Microsoftin vastaavia hintoja. Google myy levytilaa pilvessä kuluttajille ja yrityksille halvemmalla kuin millä edes ohjelmistotalot pystyvät ostamaan raakatallennustilaa pilvestä. 
PS. World Wide Web täyttää konseptina 25 vuotta nyt maaliskuussa 2014! Blogin kirjoittajan yritys Hypermedia Oy on myös saman ikäinen ja viettää juhlavuotta. Tuplajuhlat!