VPN antaa uuden tavan tehdä Google-hakuja ilman rajoja

Muinaisina Internetin alkuaikoina netissä oli pääsy kaikkialta kaikkialle ilman teknisiä kommervenkkejä. Nyt kun meitä netin käyttäjiä on pari miljardia ja risat (2,4 miljardia tarkkaan ottaen) netin hakukoneet ja monet sisällön tuottajat kuten televisioyhtiöt ovat pirstoneet palvelunsa paikallisiksi. Netti näyttää avoimelta, mutta sisällön tuottajat räätälöivät näyttämänsä nettinäkymät ja palvelut yhä useammin erilaisiksi sen mukaan, mistä päin maailmaa käyttäjä nettiä surffaa. Näin myös Google menettelee.

Googlen hakuikkunassa on helppo asetuksista vaihtaa hakukoneen kieli, mutta hakutulosten näkökulma pysyy Suomessa suomalaisena - ainakin vähintään ja osittain. Sama haku, joka tehdään Iso-Britanniassa, Leipzigissa, Tukholmassa tai Chicagossa, antaa Googlessa vastauksena useimmissa tapauksissa hakijalle erilaisen kärkitulosten listan. Tuloslista mukautuu sen perusteella, missä käyttäjän tietokoneen IP-osoite paljastaa käyttäjän koneen fyysisesti sijaitsevan.

Helpoin ja usein ainoa järkevä tapa vapautua maantieteen kahleista, joihin Googlen hakuikkuna käyttäjää nykyisin ohjaa, on käyttää nettiä VPN-verkkoyhteyden avulla. VPN-yhteydellä web-käyttäjä voi kirjautua verkkoyhteyden "tunnelin" toisessa päässä haluamassaan maassa nettiin ja näyttää kyseisen maan nettikäyttäjältä. Virtuaalinen erillisverkko eli VPN lisää myös nettikäyttäjän tietoturvaa ja yksityisyyttä, anonymiteettiä.

VPN-yhteyttä käytettäessä käyttäjä voi hetkessä vaihtaa verkkoasetuksista, minkä maan internet-käyttäjältä näytät verkkopalvelun tuottajan näkökulmasta. Näin Googlen hakurobotti eli "ikkuna" pitää sinua halutessasi amerikkalaisena käyttäjänä, ei suomalaisena - ja tarjoaa parhaimmat hakukoneen ominaisuudet, joita Suomessa joutuu odottamaan toisinaan pitkäänkin. Tai, jos haluat katsoa, miten Googlen hakukone antaa tuloksia Ranskassa, kytkeydyt VPN-yhteydellä johonkin ranskalaiseen palvelimeen jota VPN-tarjoajasi palvelinlistaltaan tarjoaa. Vaihdon jälkeen näytät Googlen silmissä ranskalaiselta nettikäyttäjältä.

Käytännössä VPN-yhteyksien käyttöönotto hoituu helpoimmin ja laadukkaimmin siten, että hankit luotettavan VPN-palvelun joltakin tunnetulta palvelun tarjoajalta. Yhtään merkittävämpää kotimaista palvelun tarjoajaa en itse ole löytänyt, mutta koko joukko päteviä kansainvälisiä palvelun tarjoajia löytyy. Käytännössä VPN palvelun hankkiminen on helppoa, ikävin puoli on, että siihen tarvitaan yleensä joko luottokortti tai PayPal-tili. Vuosihinta palvelulla jää yleensä 50 - 60 euroon ja sillä pääseekin sitten surffaamaan entistä vapaammin ja turvallisemmin ympäri maailman.

Verkon käyttäjällä on oikeus liikkua netissä anonyymisti, VPN-tunneloinnin käyttö ei siis ole millään muotoa laitonta - paitsi joissakin diktatuurimaissa. Kaikkea tekniikkaa voi toki käyttää myös väärin, mutta siitä vastaa tietysti jokainen itse.

VPN on monipuolinen suojaustekniikka, josta selkeä, joskin varsin tekninen esitys löytyy tästä:
https://www.yksityisyydensuoja.fi/content/virtuaalinen-erillisverkko

Kun tarjoajia kansainvälisiin tunneloituihin verkkoyhteyksiin löytyy useita, jätän harkinnan ja VPN palvelun valinnan blogin lukijan omalle kontolle. Tässä alla linkki kolmeen sivustoon, joilla on pitkän listat eri palveluntuottajista ja katsauksia kaupallisiin VPN-tarjoajiin. Noihin tässä listaamiin sivustoihin ja niiden suosituksiin kannattaa suhtautua kriittisesti. Listoista löytynee tutkimisen ja kokeilun jälkeen sopiva VPN-tarjoaja.

https://www.bestvpn.com/top-10-vpn-providers/

http://www.vpndienste.com/

http://netforbeginners.about.com/od/readerpicks/tp/The-Best-VPN-Service-Providers.htm