Sijoita tilastotiedot kartalle - Google fuusiotaulukko tekee ison datamäärän analysoinnista helpompaa

Maailma on täynnä erilaisia tietokantoja. Julkista dataa, yritysten yksityisiä tietovarastoja, "tietosiiloja". Ja näissä tietokannoissa on hetki hetkeltä tallennettuna yhä suurempia tietomääriä. Teratavuja, petatavuja tietoa. Miten näistä kannoista saa tolkkua nopeasti, miten tietoja pystyy yhdistelemään ja etsimään uudenlaisia yhteyksiä asioiden välillä?

Tietojen suodattaminen ja lajittelu on hyvin helppoa fuusiotaulukoissa. Datan tuontiin fuusiotaulukkoon Googlen taulukkolaskenta on hyvä apuväline. Fuusiotaulut säilytetään Google Drivessa koska kyseessä on yksi - tosin vielä kokeellinen - Google Apps for Business sovellus.
Google fuusiotaulukot ovat Googlen kokeellinen pilvisovellus, jolla voit suodattaa ja käsitellä tietokantoja, joissa on satojatuhansia rivejä eri muotoista tietoa. Näistä tiedoista pystyy laatimaan ilman ohjelmointitaitojakin varsin lyhyessä ajassa erilaisia karttoja, jotka näyttävät tietojen ja mittojen jakaumisen maantieteellisesti. Fuusiotaulukoihin voi tuoda tilastotietoja suoraan web-sivuilta ja jalostaa niitä yksityisiksi tai julkisiksi uusiksi tietokannoiksi.

Fuusiotaulukot käyvät yhtä hyvin omien tietokantojen aineistojen visualisoimiseen kuin netissä näkyvään avoimen datan jalostamiseen.
Tietoja fuusiotaulukoihin voi "raapia" kokoon erilaisilla tavoilla. Liimaa - leikkaa toimii aina jotenkin, mutta ScraperWiki on yksi helpommista työkaluista datan keräykseen ja siitä on myös pienempään käyttöön maksuton lisenssi.

Tietotauluja yhdistellessä dataa on yleensä tarve siivota ja suodattaa keräämisen jälkeen. Siihen löytyy hyvin tehokas työkalu, joka on maksuton, eli OpenRefine, entinen Google Refine.

Google fuusiotaulukot ovat osa Google Apps for Business pilvipalvelua, joten kerättyjä datoja pystyy jatkojalostamaan, tallentamaan ja jakamaan monipuolisesti Google Drivessa.

Fuusiotaulukot ovat Suomessa aika huonosti tunnettuja. Eniten niistä on puhuttu ehkä journalistipiireissä, sillä työkalu on mitä erinomaisin avoimen datan jalostamisessa ja visualisoinnissa. Erinomainen suomenkielinen esitys Google fuusiotaulukoiden käytöstä löytyykin osoitteesta http://datajournalismi.fi/tutoriaaleja/#11

Suomessa monet viranomaiset kuten verohallinto, Tilastokeskus ja Ilmatieteen laitos ovat avanneet paljon kiinnostavia tietokantoja kenen tahansa käytettäväksi. Kansainvälisesti avointa dataa voi poimia miljoonilta eri web-sivustoilta erikokoisista taulukoista ja luetteloista. Lisäksi on olemassa useita rakenteellista dataa sisältäviä tietokantoja kuten Googlen tytäryrityksen Metaweb Technologiesin Freebase ja varsin uusi Wikipedian eri kieliversiot yhdistävä Wikidata .

Parhaiten fuusiotaulukoiden ideaan pääsee ehkä kiinni, kun leikkii tällä perhostietokantademolla.

Fuusiotaulukoiden henkilötiedoista tai tuotetiedoista tekee kätevästi myös havainnollisia korttinäkymiä kuten käyntikortteja, tässä englanninkielinen ohje. Kokeellisena sovelluksena suomenkielistä tukimateriaalia fuusiotaulukoihin (Google Fusion Tables) onkin hyvin niukasti - vaikka ensimmäinen versio ohjelmistosta näki päivänvalon jo vuonna 2009.

YouTubessa on paljon havainnollista materiaalia aiheesta, tässä koostesivu videoihin.