Aja Windows-sovelluksia Chromebookilla - Google ja VMware yhteistyöhön

Chromebook on Googlen kevyt ja huippunopeasti käynnistyvä tietokone, jossa lähes kaikki tehtävät hoidetaan Chrome-selaimella. Suomessa Chrome-koneille on tullut vuoden sisällä useita jälleenmyyjiä hitaahkon aloitusvaiheen jälkeen. Laitteita myyvät muun muassa Gigantti, Verkkokauppa.com ja NetAnttila.com.

Chromebookit ovat ns. kevyitä asiakaspäätteitä (Thin Client) ja ne jättävät kaiken raskaan ohjelmistoihin liittyvän laskennan verkkoyhteyden toisessa päässä olevalle palvelimelle. Chromebookin oma käyttöjärjestelmä on Chrome OS ja se pyörittää sovelluksia Chrome-selaimen päällä. Koneella ei pysty ajamaan Windows-sovelluksia. Paitsi nyt.

Google ja VMware, joka tunnetaan virtualisointiohjelmistaan, ovat aloittaneet yhteistyön, jolla yritykset pystyvät käyttämään edullisia Chromebook-koneita Windows-sovelluksilla.

Ratkaisu on loppukäyttäjän kannalta helppo, käytät Windows-sovelluksia Chrome-selaimella. Palvelinpäässä on enemmän puuhaa. Yrityksen tietohallinnon tulee asentaa VMwaren Horizon -alusta ja tarvittavat Windows-sovellukset palvelimelle. Chromebook käyttäjä näkee Chrome-selaimensa kautta virtuaalisen Windows-näkymän, kun Horizon-alustalla on käytössä View Connection Server ja siinä HTML Access -kytkettynä.

Liimaa ja leikkaa toimivat virtuaalisen Windows- ja todellisen Chromebook-ympäristön sovellusten välillä. Tiedostojen hallinta hoituu Googlen Drive -pilven kautta ja tulostus sujuu Google Cloud Print driver for Windows -ajurilla. Tulostus onnistuu virtuaalisesta Windows-ympäristöstä kaikkiin tulostimiin jotka tukevat Googlen pilvitulostuspalvelua eli Google Cloud Printiä - käytännössä siis kaikki tulostinmallit käyvät tulostukseen.

Googlen arvion mukaan Chromebookit voivat tuoda vuodessa yli 3600 euron vuosisäästöt jokaista työasemaa kohden, joissa ennen on käytetty PC-laitteita. Nyt näissä kevyissä ja edullisissa laitteissa voidaan ajaa vaikkapa yritysten omia Windows-sovelluksia ja noudattaa sovelluspolitiikkaa, joka on rakennettu yrityksen Windows-käyttöjärjestelmän ympärille.
 

Päivitys 1.11.2017:

Yhteistyö on edennyt pitkälle kahdessa vuodessa:

VMwaren ja Googlen lehdistötiedote