Herkullisempaa ruokaa - löydä oikea resepti Googlen uudella hakutoiminnolla

Googlen englanninkielisellä web-sivustolla on uusi hakutoiminto, jota varmaan moni käyttäisi myös kotimaisten ruokareseptien suodattamisessa Googlen suomenkielisessä hakutoiminnossa. Kansainvälistä eli englanninkielistä versiota, jossa reseptihaku toimii, voi kyllä käyttää Suomessakin pienellä kikkailulla.

Googlen hakuikkuna näyttää aina melkein samanlaiselta, mutta käytännössä kieliversio vaikuttaa, mitä hakutoimintoja pystyy käyttämään. Englanninkieliseen Google-reseptihakuun pääset ehkä helpoimmin seuraavalla tavalla.

1. Klikkaat Googlen reseptihakuesimerkkiin: http://www.google.com/insidesearch/features/recipes/

2. Saat todennäköisesti virheilmoituksen: Valitsemasi hakuvaihtoehto ei ole tällä hetkellä käytettävissä. 

3. Vaihda ikkunan asetuksista kieli englanniksi ja klikkaa Search tools -valikosta, reseptihaku alkaa toimimaan tämän jälkeen.Suomalaisista ruoka-ohjeita sisältävistä sivustoista ainoastaan www.kotikokki.net -verkkopalvelu näyttää uudistaneensa hakupalvelunsa uuteen mikromuotojen (microformat) -aikaan. Google auttaa keittoajoissa ja kalorimäärän suodattamisessa, ainesosat pitää lukea Kotikokki.netin omilta sivuilta.

Siis mihin? Microformat eli mikromuodot ovat uudehkoa web-tekniikkaa verkkosivujen sisällön yksityiskohtaisempaa kuvailua varten. Web-sivuilla olevia tietoja voidaan kuvata standardilla tavalla mikromuodon avulla. Tiedot voivat olla esimerkiksi arvosteluja, tapahtumia, tuotteita, yrityksiä tai henkilöitä.

Jos ja kun ruokareseptisivu on koodattu hRecipe-mikromuodolla, web-sivujen käyttäjä voi poimia itselleen sopivan ruokareseptin valikoimalla esimerkiksi keittoresepteistä juuri ne, jotka sisältävät lohta ja paprikaa ja joiden valmistusaika vie alle puoli tuntia. Tässä kuvakaappauksessa vielä lisäesimerkki Googlen reseptihausta:Pari sanaa asiasta lisää, jos ylläpidät ruokablogia tai ruuanlaittoon liittyvää web-sivustoa. Google tuo myöhemmin Eurooppaan (ja toivottavasti myös sitten tänne Suomeen) edellä selostamani reseptihaun. Jotta reseptisi oli älykkäästi löydettävissä ja suodatettavissa, muutama lyhyt ohje ja linkki:

Hakuun liittyvät reseptin tiivistelmän näyttö kuten yllä näkyvässä kuvassa. Katkelma reseptistä näytetään Googlen sivulla tiivistelmäpalana. Kyseessä on web-sivun muokkausta vaativa koodaus. Jotta Google osaisi laatia reseptikatkelman, reseptisivu pitää siis koodata Rich Snippet / Schema.org standardin ymmärtämällä tavalla. Suomenkielinen ohje asiasta on jo olemassa.

Reseptikatkelman osana sivuston ylläpitäjä voi kertoa myös reseptin ainesosat, jotka kuvaillaan hRecipe -mikromuotostandardia käyttäen. Sivuston koodausapua uuteen mikromuotojen vaatimaan aikaan voit kysyä myös blogin pitäjän yrityksestä Hypermedia Oy:stä.


Tietoja mikromuodoista