Google Drive ei ole tarkoitettu varmistusten ottamiseen

Pilvipalvelut kuten Google Drive on todennäköisesti monta kertaa omaa kannettavaa tai älypuhelinta turvallisempi paikka varmistua siitä, että tiedot pysyvät tallessa. Näin, vaikka uutisissa puhuttaisiin yhtä ja toista - ja monenmoista pilvipalveluiden turvallisuudesta.

Google Drive ei kuitenkaan ole riittävä eikä välttämättä kenellekään oikea tapa tiedostojen varmistamiseen.

Miksi? Parista oleellisesta syystä johtuen.

Google Drive on pilvessä oleva "kiintolevy", jonka saa synkronoitua eri laitteissa kuten omassa PC:ssä olevan paikallisen Google Drive -tiedostokansion kanssa. Mutta mitä tapahtuu, jos poistat paikallisesta Google Drive -kansiosta tiedoston tietokoneellasi vaikkapa vahingossa? Google poistaa tiedoston myös pilvestä - palvelu ei voi tietää, että tiedostoa ei olisi saanut poistaa.

Toiseksi, vaikka käyttäisit Google Drivea ilman tiedostosynkronia, ei tilanne ole helpompi, jos hävität harkitsemattomasti tiedoston pilvestä. Viimeinen mahdollisuus tiedoston pelastamiseen katoaa sen jälkeen kun pilvessä oleva Driven roskakori on tyhjennetty. Tuolloin tiedosto on kadonnut pysyvästi ja totaalisesti.

Käytännössä siis Drivessä olevista tiedostoista kannattaa ottaa varmistukset ja säilyttää niitä jollakin turvallisella kovalevyllä joko paikallisesti tai sitten toisessa arkistona toimivassa pilvipalvelussa.

Google Apps tilitiedoista pääsee varmistustoimintoihin.
Google Apps for Business -käyttäjillä on mahdollisuus helposti ottaa alas varmistukset kaikesta Googlen pilvessä olevasta aineistosta Takeout-palvelun kautta - helposti ja maksutta.

Maksua vastaan aineiston saa myös peilattua arkistoon automaattisesti vaikka kolme kertaa päivässä Backupify.com verkkopalvelussa, joka toimii Amazonin pilvessä.

Googlen Takeout-palvelu löytyy omien Google Apps tilitietojen yhteydessä näkyvän linkin takaa. Siihen pääsee myös suoraan osoitteella https://www.google.com/settings/takeout . Nimestään huolimatta palvelu on suomenkielinen.

Tiedostot voi ladata alas zip.-tiedostopaketteina ja mistä tahansa palvelusta saa varmistuksen. Google Docs tekstiasiakirjat voi varmistuksen yhteydessä ajaa alas myös esimerkiksi Microsoftin Office -muodossa, jos se tuntuu kätevimmältä tavalta.

Isompia tietomääriä varmistettaessa Google jakaa .zip-paketit usempaan palaseen, koska yhden zip-tiedoston maksimikoko on 2 GB. Tiedostoja voi ottaa alas myös .tgz ja .tbz -tiedostoina, jolloin yhteen tiedostopakettiin saa mahtumaan 50 gigaa varmistuksia. Zip-paketin avaamisen työkalu löytyy yleensä koneesta kuin koneesta mutta Tgz-paketin avaamiseen käy esimerkiksi avoimen lähdekoodin 7-Zip softa, jonka lataat osoitteesta http://www.7-zip.org/ .

Aiempia blogikirjoituksia aiheesta:

Google Takeout & Googlen Dataliberation -tiimi

Backupify.com -pilvivarmistukset