Android tulee PC-maailmaan ja kannettaviin

HP:n uudessa PC:ssä on käyttöjärjestelmänä Android, ei Windows 8.
Niin muuttuu maailma. Linuxia yritettiin pitkään tuoda vaihtoehdoksi PC-käyttäjille. Nyt Linuxin läpimurto on kahdella tapaa epäsuoraan lähempänä PC-käyttäjiä kuin koskaan aiemmin. Hewlett-Packard tuo yrityskäyttäjille ensimmäiset Android-pohjaiset PC:t - jo aiemmin markkinoilla on ollut Chromebook-laitteita. Molemmat laitteet ovat käyttöjärjestelmätasolla "jonkin sortin Linux" -koneita. HP ei ole yksin, myös Acer, Asustek ja Lenovo ovat tuomassa markkinoille Android-pohjaisia PC-laitteita. Las Vegasissa alkaneilla CES-messuilla on uusia Android-laitteita julkistettu jo useampi kappale.

HP:n uusi Slate21 Pro on Android All-in-One -laite, jonka hinta on USA:ssa 399 dollaria eli noin 293 euroa. Suomessa hinta lienee korkeampi, kun laite ehtii tänne asti. PC:ssä voi käyttää kaikkia samoja Appseja kuin missä tahansa Android-älypuhelimessa tai tabletissa, eli valittavana on yli miljoona erilaista sovellusta Google Play -verkkokaupasta. Laitteella voi tehdä töitä Google Docsien kanssa ja tallentaa tiedostoja Google Driveen. Mukana tulee myös ilman verkkoyhteyttä toimiva Kingsoftin Office Suite.

Laite on varustettu 21,5 tuuman kosketusnäytöllä, Android 4.3 käyttöjärjestelmällä ja NVidia Tegra 4 neliytimisellä prosessorilla. Keskusyksikössä on 2 GB muistia ja levymuistia on 16 GB. Järjestelmään sisältyy langallinen USB-näppäimistö ja -hiiri. Koneeseen voi vaihtaa myös langattoman version sekä näppiksestä että hiirestä.

Vapaus, helppokäyttöisyys, pienet kustannukset ja yksinkertaisuus ovat positiivisia tekijöitä, jotka tekevät HP:n uuden koneen kiinnostavaksi. Vapaus?  Toimii kaikkialla, missä pilvipalveluita ylipäänsä voi käyttää, tulostus hoituu mihin tahansa verkkoprintteriin ja HP:n ePrint-tulostimeen. Helppokäyttöisyys: yhtä yksinkertainen kuin mikä tahansa Android-älypuhelin tai tabletti. Pienet kustannukset; valtavasti ilmaisia ohjelmistoja, mukana tulee myös 50 GB ilmaista Box3-levytilaa pilvessä. Yksinkertaisuus - laitetta voi käyttää isona ja erittäin korkeatasoisena IPS-tyypin monitorina, isona tablettina tai virtaviivaisena työtietokoneena. Näin silloin, kun käyttäjä ei tarvitse raskaita Windows-irtosovelluksia vaan käyttää enimmäkseen selainta ja pilvisovelluksia.

HP:llä on Suomen markkinoilla ollut syksystä 2013 lähtien samasta koneesta kuluttajaversio HP Slate 21 - s100 laite, jonka keskihinta on 399 euroa.  Tuossa laitteessa käyttöjärjestelmän versio on Android 4.2.