Googlen uusi taulukkolaskenta haastaa Excelin entistä tiukemmin

Taulukkolaskenta on ollut yksi käytetyimmistä tietokonesovelluksista jo neljännesvuosisadan ajan.
Visicalc teki Apple //:sta myyntimenestyksen 1980-luvun alussa.
Ennen Exceliä meillä oli Lotus 1-2-3 ja varsinainen "tappajasovellus" oli vuonna 1979 markkinoille tullut Apple // -koneista tunnettu Visicalc.

Google on kehittänyt taulukkolaskentaa pilvipohjaisin sovelluksin vuodesta 2006 ja nyt Google Driven taulukkolaskennasta on tullut uusi versio, jossa on melkoisesti hyviä parannuksia. Uuden version saa maksutta käyttöön Driven asetuksista (oikea reuna, Asetukset / välilehti Muokkaaminen / rasti ruutuun kohtaan Kokeile uusia Google -taulukoita).

Googlen taulukkolaskennan taulujen koko on uudessa versiossa muuttunut käytännössä rajoittamattomaksi, laskentasoluja voi olla miljoonia ja taulukoiden vieritys käy entistä nopeammin. Lisäksi laskutoimitukset sujuvat entistä nopeammin myös monimutkaisissa taulukoissa.


Taulukkolaskentaan on tullut valmiita laskentafunktioita lisää ja isona apuna on selostus, joka kertoo mitä mikäkin funktio tarkoittaa. Funktiot on selostettu suomeksi. 

Taulukkolaskennan sivuja käyttää moni pienenä tietokantana ja uudessa versiossa taulukon dataan voi luoda erilaisia näkymiä ja data-aineistoa on entistä helpompi näyttää kehittyneiden suodatinnäkyminen avulla. Tästä on iloa erityisesti tiimityöskentelyssä.

Uusi kätevä ominaisuus on mahdollisuus kirjoittaa pitkiä tekstejä taulukkolaskennan soluihin. Teksti valuu automaattisesti seuraavaan soluun (tai sen päälle) jos kirjoitettavan solun vieressä olevassa solussa on tyhjää tilaa. Tähän asti on solujen yhdistämistyökalulla pitänyt liittää soluja yhteen, jos on halunnut mahduttaa pitkän tekstin näkymään yhdellä pitkällä rivillä.


Uutta on myös parantunut ehdollinen muotoilu, jolla solujen muotoilun saa muuttumaan esimerkiksi solun värityksen osalta sen mukaan, minkä ehdon solussa oleva luku täyttää.


Ohessa lyhyt englanninkielinen esittely uusista laskentataulukoista: http://googleblog.blogspot.fi/2013/12/new-google-sheets-faster-more-powerful.html

Googlen Drive ja Gmail toimivat verkkoyhteyden ulkopuolella

Jo aiemmin taulukoita on Google Drive käyttäjä pystynyt lukemaan ilman internet-yhteyttä Chrome-selaimella tai Chromebook-tietokoneella. Nyt taulukoita pystyy myös muokkaamaan yhteydettömässä eli offline-tilassa. Google Appseista tekstinkäsittely, taulukot, esitykset ja piirrokset ovat jo aiemmin olleet mahdollisia työstää myös ilman jatkuvaa verkkoyhteyttä. Moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että näiden lisäksi Google Appseihin kuuluva Gmail toimii myös osin ilman verkkoyhteyttä. 

Gmail -sähköposteja voi käsitellä yhteydettömässä tilassa asentamalla Chrome Storesta Gmail offline -sovelluksen. Postit lähtevät sovelluksesta sen jälkeen, kun tietokoneella on jälleen yhteys verkkoon. Viestien muutosten synkronointi, arkistointi ja vastaavat toimenpiteet voi ohjeistaa yhdettömässä tilassa ja toimenpiteet päivittyvät verkossa automaattisesti kun koneen yhteys palautuu.


Yhteydettömästä toimintatavasta on hyötyä erityisesti kun istuu junassa, lentokoneessa tai bussissa jossa verkkoyhteys on heikko tai puuttuu kokonaan.

Offline-moodi (Yhteydetön toimintatapa) kytketään päälle Google Driven vasemmalla puolella näkyvästä valikosta Lisää-napin alta, jossa on valikko Offline. Kun PC:lle on asennettu paikallinen Google Drive-kansio (jonka saa Google Drive-pilvitilistä käsin ladattua helposti Driven vasemmalla puolella olevasta valikosta käsin valitsemalla toiminnon Liitä Drive tietokoneeseesi.