Suuryritykset juuttuneet Microsoft Office käyttäjiksi, pienemmät valitsevat Google Apps -pilviratkaisun

Forrester ja Gartner ovat markkinatutkimuslaitoksia, jotka ovat molemmat tänä vuonna arvioineet, onko Google Apps for Business -pilvipalvelusta Microsoft Officen haastajaksi.

Suuryhtiöt ovat Forresterin tutkimuksen mukaan juuttuneet Microsoft Office -käyttäjiksi, ainoastaan 13 prosentissa tutkituista 155 yrityksestä oli käytössä Google Docs.

Googlen kattava pilvi sovelluksineen
vauhdittaa myös Google Appseja.
Nämä yritykset eivät myöskään tarjoa vaihtoehtoja, vain 6 prosentissa käyttäjillä oli oikeus käyttää jotakin muuta ohjelmistoa kuin Officea.

Näin tänään. Tilanne on muuttumassa kuitenkin kaikkialla, vaikka Microsoft Officen (erityisesti versio 2010) dominanssi jatkuu vielä. Forresterin otos on huomattavan suppea, joten lukuihin on muutenkin syytä suhtautua varauksella.

Todellisuudessa Google Appsien (Google Docs) tilanne saattaa olla huomattavasti vahvempi, sillä monet suuretkin yritykset ovat tehneet täysin päinvastaisen keskitysratkaisun ja hylänneet Microsoft Officen.  Tällaisiin yrityksiin kuuluvat esimerkiksi Whirlpool, 68.000 työntekijää ja 90.000 henkeä työllistävä terveysalan jätti Roche Group.

Tätä näkemystä tukee Gartnerin keväällä julkaistu tutkimus, joka näyttää asiat eri valossa kuin Forresterin Office-selvitys.

Gartnerin tutkimuksen mukaan pilviohjelmistoissa Googlen ratkaisu on noussut johtoon ja kasvu näyttäisi jatkuvan. Google Appsien markkinaosuus oli noin 10 prosenttia vuonna 2007 ja 50 prosenttia vuonna 2013.

Vaikka markkinajohtaja Microsoftin asema toimisto-ohjelmissa jatkuukin vahvana, ei Google luultavasti tule luovuttamaan. Gartner arvelee, että Google Appsien markkinaosuus tulee nousemaan nykyisestä 1,4 prosentista 5 prosenttiin vuonna 2017. Luku voi olla isompikin älypuhelinten ja tablettien vallankumouksen johdosta - Google Appsit toimivat selvästi paremmin ei-Windows -laitteissa ja erittäin hyvin myös Windows-alustalla koska ne rakennettu täysin pilvipohjaisiksi tai tarvitsevat vain selaimen.

Yrityksissä siirtyminen pilvipohjaisiin toimistoihin alkaa tulla ajankohtaisemmaksi ensi vuonna, siis vuonna 2014 - tai myöhemmin. Tom Austin, Gartnerin apulaisjohtaja, arveli, että yritykset, jotka käyttävät iPadeja ja tabletteja, ovat ensimmäiseksi valmiita lähtemään Google Apps -käyttäjiksi. Yritykset, jotka pyrkivät välttämään riskejä ovat haluttomia vaihtamaan Microsoft Officesta. - Henkilökohtaisesti blogin kirjoittaja kyllä ihmettelee, mitä riskejä nämä yritykset luulevat Google Appsien takaa löytyvän?

Lisää Forresterin selvityksestä

Gartnerin tutkimuksesta aiempi blogikommenttini