Paperittoman toimiston aika on NYT!

Olen viimeisten parin vuoden aikana hävittänyt aikamoiset läjät paperia ja melkein lopettanut printterin käytön. Riippukansiot, muovikansiot, lehtiöt - noita kaikkia tarvitsee päivä päivältä vähemmän. Oletko havainnut saman ilmiön? Se, mistä 1980-luvulla haaveiltiin, on nyt mahdollista. Paperiton toimisto on (melkein) todellisuutta.

Joitakin sopimuksia ja avainasiakirjoja on selvästi syytä edelleenkin säilyttää jossakin turvallisessa paikassa paperiversiona, mutta kaikki muut asiakirjat löytyvät helpommin ja nopeammin "pilvestä". Kehitys on monen tekijän summa. Tietokoneiden kehittyneet näytöt, tietokoneiden ja verkkojen nopeus, pilvipalvelut, sähköinen laskutus, uudet tabletit ja älypuhelimet ovat kaikki yhdessä vaikuttaneet tähän muutokseen. Niiden yhteisvaikutus vähentää ratkaisevasti paperin käyttöä yhä useammassa yrityksessä ja muussa organisaatiossa.

No, merkitseekö tämä sitten jotakin nirvanaa tai muuten suunnattoman suuren onnen pistettä? Tuskin, mutta veikkaisin sekä aikaa että energiaa säästyvän sekä henkilökohtaisella että organisaatiotasolla. Tämä tietysti edellyttää, että uutta tekniikka käytetään uudella tavalla. Tämä merkitsee tapojen muutosta: miksi enää tulostaa paperille tai lukea paperilta, kun näytöt ovat hyviä ja aineisto säilyy turvallisesti myös sähköisesti?

Paperiton toimisto on loppujen lopuksi tullut hiipien, sen vuoksi siitä ei taida kukaan jaksaa isoa meteliä enää pitääkään. Meidät on yllätetty.

PS. Luonnollisesti myös koulu voi olla paperiton - esimerkiksi Ohiossa North Canton City Schoolsissa on siirrytty paperittomaan luokkahuoneeseen Google Docsien avulla.