Nopeampia tekstareita - Swiftkey vaiko Android 4.2 keyboard?

Ennakoiva tekstinsyöttö on muutaman viime vuoden aikana älypuhelinten myötä ottanut isoja askeleita eteenpäin. Oletko käyttänyt Android-puhelimessasi Swiftkey 4 -näppäimistöä?

Suosittelen. Hankin ensimmäisen matkapuhelimen, NMT-sellaisen vuonna 1991. Nokian puhelin, fiksu 900-verkon laite. Sillä ei vielä kirjoiteltu, itse soittaminen autosta ja autoon oli iso juttu. Ja koko puhelin mahtui kuitenkin jo yhteen käteen, se ei ollut enää raahattava.

Pian tulivat kuitenkin ensimmäiset GSM-puhelimet, äänen laatu itse asiassa heikkeni hetkeksi NMT-laitteeseen verrattuna, mutta alkoi tekstiviestien aika. Pienellä näppäimistöllä pystyi kirjoittelemaan tekstiviestejä. Puhelimet vaihtuivat, ennakoivasta tekstinsyötöstä tuli 2000-luvun vaihteesta vakiintunut ratkaisu, joka nopeutti viestien laatimista. Noista ajoista on otettu aimo askel eteenpäin.

Puhelinten näppäimistöt ovat muuttuneet lasilevyllä näkyviksi virtuaalinäppäimistöiksi, kooltaan ne eivät ole kasvaneet, pienemmiksikään niitä ei ihmisen sormien koon vuoksi juuri pysty tekemään. Mutta äly, jolla tekstiä pystyy tuottamaan, on kyllä kasvanut "toiseen potenssiin".

Swiftkeyn parhaita puolia on sen kyky oppia käyttäjän kirjoittamasta tekstistä ehdottamaan valmiita sanoja, joita puhelimen käyttäjä yleensä tekstejä laatiessaan käyttää. Samalla virtuaalinäppäimistö oppii ymmärtämään sanojen yhteyksiä toisiinsa ja näin ehdottamaan aika usein aivan oikeaa seuraavaa sanaa muutaman kirjainpainalluksen jälkeen.

Switfkeyn uusin ominaisuus on ennakoiva kirjoittaminen liuttamalla (Flow) sormea tekstin päällä. Lähes tulkoon uskomattoman taitavasti sovellus ehdottaa oikeaa sanaa tällä liuttamistekniikalla. PC Worldin kirjoittaja on samaa mieltä: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2416306,00.asp

Androidin oma näppäimistö 4.2 on myös aika älykäs, mutta Swiftkey on 4 euron (3,99) hintaisena kyllä hintansa arvoinen. Eli kuten Time-lehti toteaa kyseisestä Appsista: "Järkyttävän tarkka, mahdollistaa järkyttävän nopean kirjoituskokemuksen."

Ohjelmisto on palkittu ja sisältää tekoälyä, joka oppii sitä mukaa kun kirjoittaja käyttää näppäimistöä. Se oppii myös lukemalla käyttäjän laatimat tekstit Gmailista, Twitteristä ja Facebookista sekä luonnollisesti normaalit tekstarit. Näin se oppii kirjoittajan tyylin ja pystyy ennakoimaan, mitä kirjoittaja aikoo sanoa seuraavaksi. Ennakoivassa tekstinsyötössä pystyy käyttämään kolmea eri kieltä samanaikaisesti. Oma näppäimistöni ehdottaa sujuvasti suomea, ruotsia ja englantia - mutta melkein mitkä tahansa kieliyhdistelmät ovat mahdollisia (60 eri kieltä tuettuna).

Swiftkey on eurooppalaisittain myös positiivinen tapaus. Se on perustettu Englannissa ja pitää pääkonttoriaan Lontoossa. Yritys on kahden tekoälyspesialistin luoma menestystarina, Jon Reynolds oli 22-vuotias perustaessaan yhtiön vuonna 2008. Yhtiön toinen pääosakas, Cambridgestä tullut kielipohjaisesta tekoälystä väitellyt Ben Medlock ovat luoneet yhtiön perusteknologiat. Tarina muistuttaa omalla tavallaan Googlen syntyä. Nyt yhtiöllä on toimistot San Franciscossa, New Yorkissa, Pekingissä ja Söulissa.