Kuka tarvitsee enää Wordia - tai printteriä?

On tullut aika sanoa hyvästit Wordille - tai vain yksinkertaisesti unohtaa koko ohjelma.

Olen kirjoittanut tekstejä tietokoneella vuodesta 1983 lähtien. Wordia aloin käyttää Macintosh II -koneella vuonna 1989. Wordin PC -versioista olen käyttänyt muistaakseni kaikkia, paitsi aivan uusinta puoleksi pilvessä toimivaa. Osaa testannut MikroPC-lehteen. Enää Wordia ei tarvita. Teksturien kuningas saa ratsastaa rauhassa auringonlaskuun - tai muuta yhtä runollista...

Tekstejä teen nykyisin varmaan yhtä paljon kuin aiemminkin. Kirjoitan blogia, lähetän sähköposteja, suunnittelen markkinointia, kirjoitan tarjouksia, muistioita ja ohjeita. Mutta en tarvitse Wordia, en sen kömpelyyttä enkä hidasta käynnistyvyyttä.

Word muka hidas? Joku sanoo, että hanki nopeampi kone. Minulla on useampi huomattavan nopea kone. Silti Word ei ole nopea vaan kohmeinen ja jäykkä PC-ajan vanhus, jos haluan aloittaa uuden tekstin kirjoittamisen. Kohmeudessa käytän vertailukohtana Googlen teksturia, jota käytän selaimella ja säilytän tekstit Googlen Drivessä.

Tekstin teko sujuu yksinkertaisesti paljon joutuisammin ja kevyemmin Google Driven teksturilla kuin millään Wordin versiolla. Voin kirjoittaa Googlen teksturilla yhtä ja samaa asiakirjaa muiden kanssa samanaikaisesti ja jatkaa kirjoittamista toisessa paikassa millä laitteella ja missä tahansa. Voin tehdä tekstiä älypuhelimella, muokata sitä iPadilla ja päättää artikkelin laatiminen toimiston PC:llä ilman muistitikkuja tai muita kommervenkkejä.

Mikä parasta, tekstinteon pystyy Drivessa aloittamaan aina huippunopeasti ja tekstejä ei tarvitse tallettaa, teksturi tekee sen automaattisesti puolestani.

Olen nyt käyttänyt puolitoista vuotta yksinomaan Googlen teksturia, enkä ole tarvinnut Wordia enää juuri mihinkään. Ajatus puolivillaisesta painotuotteiden suunnitteluun ja paperikirjeiden laatimiseen tarkoitetun työkalun käyttämisestä ei enää inspiroi. Sellaista aikakautta ja tarpeita varten Word on pohjimmiltaan suunniteltu. Kuka enää käyttää edes printteriä paperikirjeiden tai muistioiden tulostamiseen - muuten kuin satunnaisesti? Suomalainen paperiteollisuus on huomannut ilmiön hyvin konkreettisesti.

Käytin edellä ilmaisua "juuri mihinkään". Haa. Kyllä. Olen siis käyttänyt Wordia pari kertaa puolentoista vuoden aikana. En toisten lähettämien Word-tiedostojen avaamiseen, ne saan auki Google Driven omilla työkaluilla, mutta kerran tein jonkin kaavion Wordin piirtotyökaluilla ja toisen kerran taisin tarkistaa jonkin ruotsinkielisen tekstin kielioppiin liittyvän jutun teksturin oikolukuominaisuudella. Ei siis mitään kovin oleellista käyttöä. Microsoft Word maksaa latausversiona 126,48 (Software Explosion hinta 25.6.2013) euroa, Google Driven ja teksturin saa ilmaiseksi käyttöön - ja yrityksen käyttöön koko Google Apps for Business lähtee 40 euron vuosihintaan. Office-pakettia ja Google Appseja olen vertaillut jo aiemmin.

Office 365 pilvipalveluun saa Wordin vähän samalla tavalla toimivaksi kuin Googlen teksturin. Mutta siis vain osin. Todellisuudessa vanhaa dinoa ei ole haluttu päästää hengiltä, vaan käyttäjän on ladattava osa teksturin toiminnoista edelleen PC:lle. Ratkaisu tuntuu keinotekoiselta, mutta siihen on varmaankin Microsoftin näkökulmasta hyviä kaupallisia syitä, kuten riittävän lisenssilaskutuksen varmistaminen. Word oli erinomainen ratkaisu silloin, kun laserkirjoittimet olivat välttämättömiä ja webbiä käytettiin vain surffaamiseen. IBM:n pallokirjoituskone, Wordstar, WordPerfect - kaikki nämä ovat olleet joskus tuoreita ajatuksia ja parannuksia kirjoittajan arkeen.

Omalla kohdallani Wordin voi liittää samaan historialliseen jonoon, ja näin ehkä yhä useamman muunkin käyttäjän kohdalla on asianlaita. Jotkin tuotteet syntyvät uudelleen, Microsoftillakin on vielä mahdollisuus, mutta merkkejä siihen suuntaan on kovin vähän. Google Docsin teksturin ensimmäinen versio Writely tuli markkinoille elokuussa 2005, eikä Word edelleenkään - kahdeksan vuotta myöhemmin - toimi yhtä joustavasti.